I år har det skett 186 skjutningar där 31 personer har dödats och 89 skadats. Bilden är från ett tullbeslag 2017. Foto: Christine Olsson/TT

Allt fler häktas för grova vapenbrott

Publicerad

Antalet personer som häktats misstänkta för grova vapenbrott har ökat markant, visar ny statistik från polisen. Gunnar Appelgren, expert på gängkriminalitet, hävdar att en ny lag om obligatorisk häktning har haft effekt.

– Vi måste lagföra för att få bort de här kriminella individerna som skjuter på varandra, säger han.

Efter årets första åtta månader har 213 personer häktats för grova vapenbrott, jämfört med 41 personer under samma period förra året. Samtidigt har det inträffat färre skjutningar så här långt i år jämfört med samma period förra året.

En av anledningarna tros vara den lag kring obligatorisk häktning vid grovt vapenbrott som infördes i januari i år. Under perioden januari–augusti förra året inträffade 208 skjutningar, där 30 personer dödades och 90 skadades. I år har det skett 186 skjutningar, där 31 personer har dödats och 89 skadats.

Skarpladdade vapen

Hos polisen menar man att skjutningarna hade inträffat mycket oftare om man inte hade gripit de här personerna, som alla haft skarpladdade vapen på sig.

Gunnar Appelgren är kriminalkommissarie och expert på gängkriminalitet. Han menar att häktningarna har haft effekt på gänguppgörelserna.

– En tes är att obligatorisk häktning vid grovt vapenbrott är en faktor. Samtidigt har vi i Stockholm haft många frihetsberövade inom de gäng som har vedergällningsbehov mot varandra säger han till SVT Nyheter. 

Regionala skillnader

Antalet dödade på grund av skottlossningar minskar inte. Men det finns stora regionala skillnader.

I Stockholm har det från januari fram till 22 augusti i år inträffat 66 skjutningar, där sex personer har dödats. Samma period förra året hade det skjutits 83 gånger, där elva hade dödats.

– Kortsiktigt måste vi och andra myndigheter fortsätta med våra repressiva åtgärder. Vi måste hålla trycket, lagföra för att få bort de här kriminella individerna som skjuter på varandra. Men för att få en förändring på 15–20 års sikt så måste många flera vara med att stävja det här. Det handlar till exempel om frivillighetsorganisationer, fastighetsägare och kommuner som ser till att den här kriminaliteten inte får grogrund att växa säger Gunnar Appelgren.

Så många skjutningar har inträffat

2017 (januari–30 augusti)

Skjutningar: 208

Dödade: 30

Skadade: 89

2018 (januari–30 augusti)

Siffror för Stockholm saknas under juli månad och är bara inräknade fram till 30 juni

Skjutningar: 186

Dödade: 31

Skadade: 89

Källa: Polisens nationella operativa avdelning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.