I veckan bjöd kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) in lokalpolitiker till ett möte om hot och trakasserier mot folkvalda. En av de som drabbats är Peder Westerberg (L), gruppledare i Umeå kommun. Foto: SVT

Politikerhoten ökar – oron växer inför valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Mängden hot, trakasserier och våld mot folkvalda politiker ökar, enligt flera undersökningar. Inte minst på lokal nivå har många hoppat av, och andra vittnar om rädsla, självcensur och undvikande av debatter. Nu växer oron inför vad valrörelsen 2018 ska föra med sig.

– Jag bär överfallslarm dygnet runt, säger Peder Westerberg (L), gruppledare i Umeå kommun, till SVT:s Agenda.

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ), presenterad i november, har den totala andelen folkvalda som uppger att de utsatts för hot, trakasserier och/eller våld ökat från 20 till 25 procent mellan 2012 och 2016. Värst utsatta är riksdagspolitiker – bland dem har andelen ökat från 60 till 66 procent under samma period, enligt rapporten.

Men även på lokal nivå är problemet allvarligt. I veckan publicerade mediekoncernen Mittmedia resultatet av en omfattande enkätundersökning, som besvarats av 1 491 lokalpolitiker från de kommuner koncernen bevakar. Nästan en tredjedel av dessa uppger att de utsatts för hat eller hot i sin roll, och 14 procent uppger att de är försiktiga med att öppet ta ställning i frågor av rädsla för att drabbas.

”Bär överfallslarm dygnet runt”

I veckan bjöd kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) in ett antal avhoppade och aktiva lokalpolitiker för att diskutera problemet. En av dem är Liberalernas gruppledare i Umeå kommun, Peder Westerberg.

– Jag bär överfallslarm dygnet runt. Antingen i jackan, i väskan eller på sängbordet. För några månader sedan gömde jag mig på en flygplatstoalett när jag såg en person på flygplatsen. Jag fick vänta tills alla gått ut innan jag vågade ta min väska, säger han.

”Det var absolut droppen”

Gustav Ericsson, före detta moderat oppositionsråd i Hedemora, valde att hoppa av politiken helt.

– Jag har inte upplevt mig som en kontroversiell moderat. Jag har uttalat mig positivt om flyktingmottagande och vargjakt, vilket lett till hat och hot. Men när ett brev adresserat till mig – som även indirekt gällde mina föräldrar – skickades till den gård där jag växte upp, och där mina föräldrar bor än i dag, var det absolut droppen. Då gällde det inte längre bara mig.

Ny Säpo-handbok

Oron växer nu inför valrörelsen 2018. Den 16 januari släppte Säpo i samverkan med Polismyndigheten en uppdaterad version av handboken Personlig säkerhet, som ger råd om säkerhet i vardagen till politiskt aktiva och andra yrkesgrupper.

– Säkerhetspolisens bedömning är att valet 2018 i större utsträckning än tidigare kommer präglas av en polariserad och hätsk debatt, vilket innebär en ökad sannolikhet för hot och våld mot den som är politisk aktiv, sade dåvarande Säpochefen Anders Thornberg i samband med att den nya handboken gavs ut.

”Tänk på barnen”

Peder Westerberg är fortfarande politiskt aktiv, men osäker på framtiden.

– Ibland har jag funderat på att sluta, och jag funderar fortfarande på att sluta. Till och med när jag var på väg till mötet med ministrarna sade min sambo: ”Prata inte så mycket nu, tänk på att vi har barn hemma”.

Agenda om politikerhot

I Agenda söndag 11 mars möts inrikesminister Morgan Johansson (S) och Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé för att diskutera hur hot och trakasserier mot folkvalda ska bekämpas. Se det kl 21.15 i SVT2 eller SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.