Allt fler kvinnor blir spelberoende

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kvinnor blir fast i spelberoende. Och det är inte längre bara äldre, utan numera också medelålders kvinnor som drabbas. Det visar en rapport som Folkhälsoinstitutet publicerar i dag. Men fortfarande är det få kvinnor som söker hjälp.

Folkhälsoinstitutet har studerat hur många spelare som finns i Sverige, hur den gruppen förändras över tid, vilka som får problem och varför. Rapporten visar att det finns en oväntat stor rörlighet i gruppen. På ett år, kan Folkhälsoinstitutet konstatera, har 100.000 nya problemspelare rekryterats, samtidigt som lika många har slutat.

Rapporten visar också en ny trend. Kvinnor, framför allt i medelåldern, utgör nu en allt större andel av de nya problemspelarna.

Spelberoende

-Vid förra mätningen var ungefär en fjärdedel av problemspelarna kvinnor. Av de nya problemspelarna är hälften kvinnor, säger Ulla Romild, utredare vid institutet.

Ökad tillgänglighet

Anledningar till ökningen är bland annat intensiv marknadsföring som på senare år varit riktad direkt till kvinnor. Tillgängligheten till spel har också ökat, både via datorer och mobiltelefoner.  

Det som utmärker kvinnornas spelande är att de oftare spelar ensamma, vilket innebär en större risk att tappa kontrollen.

-Det är lättare att man sitter för länge. Har man sagt till kompisarna att man ska lägga en tjuga var så gör man det också, men sitter man ensam kan det bli betydligt mer, säger Ulla Romild.

På Kolmårdens behandlingshem för spelmissbrukare i Östergötland har man sett en drastisk ökning av anhöriga som hör av sig för att få hjälp åt en spelande fru eller mamma. Enligt föreståndaren Roger Thörn har de aldrig haft så många förfrågningar som gäller kvinnor tidigare. Men samtidigt är det svårt att få dem att söka hjälp.

Få söker behandling

Även om de anhöriga hör av sig är det få kvinnor som verkligen påbörjar en behandling och av dem som gör det väljer många att avbryta i förtid. De har svårare att kunna släppa familjen och vardagen hemma, och de får inte heller samma uppbackning hemifrån, tror Roger Thörn.  

-Barnen ringer, läxorna fungerar inte, tvätten fungerar inte. Det är alltså mycket banala frågor som vi tycker, men som blir väldigt stort för kvinnan som är här.

Att det är svårt att få kvinnor att söka hjälp känner man även igen på flera av landets stödföreningar för spelmissbrukare. Fortfarande är det få som hör av sig och av dem som väl kommer slutar många efter ett par möten och hörs aldrig av igen.

Fakta

Fakta | Spelmissbruk

* Varje år blir cirka 100.000 personer problemspelare. Totalt räknas två procent av befolkningen ha problem med spelandet.

* Bland de nya problemspelarna är omkring 40.000 kvinnor. Den vanligaste åldersgruppen bland kvinnor som får spelproblem är 45-64 år.

* Män spelar mer än kvinnor. 77 procent av dem som spelar mycket och ofta (högfrekvent) är män.

* Mer än en fjärdedel av problemspelarna är under 25 år.

* Andelen nya problemspelare är högre bland personer födda utanför Sverige.

* Bland män är andelen nya problemspelare ungefär densamma oavsett utbildningsnivå. För kvinnor är andelen problemspelare högst bland dem med enbart grundskoleutbildning.

* Ju kortare tid mellan insats och vinst/förlust, desto större risk. Spelande på spelautomater och vissa typer av internetspel medför hög risk för spelberoende.

* Personer som spelar data- och tv-spel har högre risk för att bli problemspelare.

* Spelproblem bidrar till försämrad psykisk hälsa.

* Personer som dricker mycket alkohol löper större risk att få ökande spelproblem.

* Cirka fem procent av Sveriges befolkning spelar på spel med hög riskpotential varje månad eller oftare.

Källa: Statens Folkhälsoinstitut.

I studien har drygt 6.000 personer intervjuats vid två tillfällen under 2008-2010. Undersökningen fortsätter fram till 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelberoende

Mer i ämnet