• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Mona Sahlin och Björn Rosengren. Foto: Scanpix

Politiker som blir lobbyister

Uppdaterad
Publicerad

Mona Sahlin och Björn Rosengren debatterade politikers övergång till pr-branschen.

– Man vet snart inte vilka som är politiker och pr-människor. Det säger förre S-ledaren Mona Sahlin som kräver karenstid när folkvalda lämnar politiken för pr- och lobbyistbranschen. Ikväll debatterade hon mot sin gamle partikamrat Björn Rosengren i Debatt i Almedalen.

Fyra av tio rikspolitiker går gått direkt från sin folkvalda uppdrag till lobbyistbranschen, enligt en granskning som Aftonbladet nyligen gjort. Det här är något som Mona Sahlin ser som ett stort problem. Hon tycker att skillnaden mellan politiker och lobbyister har minskat.

– Det är ett jätteproblem för politikens trovärdighet. Att politiker går från en hög position inom politiken till en hög position inom näringslivet är direkt obehagligt. De har med sig kunskap och information som de levererar i tysta rum. Det är anmärkningsvärt.

Mona Sahlin var minister samtidigt som Björn Rosengren i Ingvar Carlssons regering. Men de två partikollegorna har helt olika uppfattning. Björn Rosengren var en av de första politikerna som gick till lobbyistbranschen när han blev rådgivare för Kinnevik sex månader efter att han lämnat sin post som näringslivsminister.

– Han borde haft en karens på i alla fall två år, säger Mona Sahlin.

Byråernas diktatur

Men Björn Rosengren ser inget problem med de snabba bytena och är emot karenstid.

– Det skulle inte göra någon större skillnad. Jag tycker inte att vi har problem med politiker som går över till näringslivet för att påverka politiska beslut. Det är inte så det funkar.

Björn Rosengren hävdar att alldeles för få politiker i riksdag och regering har erfarenhet av arbetslivet.

– Det är ett mycket större problem. De vet inte hur näringslivet fungerar.

I kvällens Debatt Almedalen deltar även Per Schlingman, som var en av arkitekterna bakom Nya moderaterna – utan att vara folkvald – och har nu gått över till pr-branschen. Även Alexander Bard deltar.

Han hävdar att politiken präglas av kommunikationsbyråernas diktatur.
Programmet inleds med att Erik Blix frågar ut Gustav Fridolin (MP) direkt efter att han hållit sitt tal i Almedalen. Programmet leds av Kristina Hedberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet