Nio av tio skoterförare tycker att det är fel att dricka alkohol i samband med skoterkörning.

Allt fler skoterförare nobbar alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste tio åren har fler än åttio dödsolyckor med snöskoter inträffat. Alkohol har varit involverat i fler än hälften av alla snöskoterrelaterade dödsfall – men nu syns en attitydförändring, enligt Nationella Snöskoterrådet.

Hos de som som förolyckats i samband med skoterkörning har halten alkohol i blodet i genomsnitt varit 1,9 promille, vilket är långt över gränsen för grovt rattfylleri som är 1,0 promille.

Tala om problemet

– Det är angeläget att fortsätta att tala öppet om alkohol och snöskoterkörning för att påverka fler att avstå, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella Snöskoterrådet.

Förbundet har gjort en enkätundersökning som besvarades av 1 657 snöskoterförare i hela landet. Drygt nio av tio (93 procent)  tog helt avståndet från påståendet ”Det är okej att köra snöskoter även om man har druckit alkohol”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.