Foto: TT

Allt fler tigger i storstäderna

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler fattiga EU-medborgare söker sig till Sverige och trycket på hjälpcenter i storstäderna ökar. Samtidigt märks en hårdare attityd mot de som tigger. – Särskilt på helgerna när folk är fulla, då kommer det till uttryck, säger Claes Haglund, projektledare för Crossroads i Göteborg.

Fattiga människor med en sliten pappersmugg framför fötterna har blivit en allt vanligare syn på gatorna runt om i Sverige – och det ser ut som att tiggarna bara blir fler. I samtliga av storstäderna har hjälporganisationerna märkt ett större tryck de senaste veckorna.

– Vi upplever att det har ökat och det ganska så markant, säger Claes Haglund som är projektledare för Crossroads, Stadsmissionens center för EU-migranter i Göteborg.

I Stockholm märkte man en minskning under jul och nyår men nu har antalet ökat igen.

– Nu är det uppe i åtminstone samma antal igen som före jul, säger Veronica Wolgast Karlberg, projektledare på socialförvaltningen i Stockholms stad.

Det är svårt att få en säker siffra på antalet EU-migranter som söker sig till Sverige. Claes Haglund säger att snittinkomsten är en indikation på det ökade antalet. En person som försörjer sig på att tigga tjänade för två år sedan omkring 200 kronor per dag i Göteborg – i dag är motsvarande summa 60-80 kronor.

”Lönar sig fortfarande att komma hit”

Vad det ökade tiggeriet den senaste tiden beror på är svårt att svara på enligt Claes Haglund. Men den största anledningen är läget i hemländerna, ofta Rumänien och Bulgarien.

– Situationen där är förtvivlad. I Rumänien låg ett socialbidrag på 284-304 kronor i januari 2014. Sätt det i relation till att man i genomsnitt tjänar 60-80 kronor om dagen i Sverige. Det lönar sig fortfarande att komma hit.

Även Adriana Holmberg Milea, projektledare för Crossroads i Malmö, tror att det är situationen i hemländerna Bulgarien och Rumänien som orsakar ökningen.

– Det jag hör är att de har det jättesvårt där. En del har haft jobb i Italien, Spanien eller Frankrike som de har förlorat. De har hört att de kan få jobb i Sverige.

Men att få jobb i Sverige har ofta visat sig vara svårt. De flesta som söker sig till Crossroads försörjer sig på att tigga, bedömer Adriana Holmberg Milea. 80-110 personer kommer till Crossroads i Malmö varje dag och de blir fler och fler.

– Det ökar, vi ser nya ansikten varje dag, säger hon.

”Svenskarna har tröttnat”

Samtidigt som de blir fler märks också en hårdare attityd mot dem som tigger, enligt Claes Haglund på Crossroads i Göteborg.

– Svenskarna har tröttnat. Det finns inget exotiskt längre med någon som tigger nu när man ser det varje dag. Dessutom har det startats kampanjer mot tiggeri där man hävdar att det är organiserat. Samtidigt har det drivits en debatt om tiggeriförbud i Norge, det är mycket tragiskt.

Även om trakasserier mot tiggare fortfarande är vanligare i södra Europa så får tiggare stå ut med en hel del även i Sverige.

– De blir spottade på och folk välter deras koppar. Ändå är det förhållandevis lugnt mot övriga Europa, förutom på helgerna, då är Svensson full och då kommer det till uttryck, säger Claes Haglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.