Foto: SVT

Allt fler villaägare satsar på solenergi – men lång väntan på stödpengar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler villaägare installerar solceller. Kapaciteten hos privata solcellsanläggningar ökade med 42 procent under förra året, visar nya siffror från Energimyndigheten. Men det bidrag till installationen, som går att söka från länsstyrelsen, tar lång tid att få och köerna är långa.

Mårten Eckerdal tillhör den ökande skara villaägare som valt att sätta upp solceller på taket. För tre år sedan kom panelerna upp på garagetaket och ger nu honom och hans familj 15 procent av deras energibehov.

– Det var dels ett klimatintresse, att kunna bidra med någonting för miljön och dels ett teknikintresse, att med ett enkelt ingrepp som underhållsfritts står och tickar in kilowatt-timmar. Det är fascinerande att en vanlig medelsvensson kan göra en sådan insats, säger han när SVT Nyheter träffar honom i hans villa i Huddinge utanför Stockholm.

Liten del av marknaden

De senaste åren har intresset för solceller ökat i Sverige i takt med att priserna sänkts. Men fortfarande står solceller enbart för cirka 0,1 procent av den totala elkonsumtionen, visar en ny rapport från Energimyndigheten.

Vid årskiftet fanns cirka 127 megawatt installerade i Sverige. Flera subventioner och förenklingar för privatpersoner har gjort att villa- och stugägarna nu utgör 30 procent av den totala solcellsmarknaden.

– Privatpersoner som har installerat solceller har ökat mest det senaste året, tack vare flera förbättringar de senaste åren. 2015 infördes en skattereduktion som innebär att mikroproducenter som säljer överskottselen till sitt elbolag får 60 öre extra per kilowatt-timme, säger Johan Lindahl, svensk representant i Internationella energiorganets solcellsgrupp, som står bakom rapporten.

Självhushållning lockar

Det finns flera anledningar till att privatpersoner i högre utsträckning väljer solceller.

– En del gör det av miljöskäl och vill bidra med ökad andel förnybar energi till samhället, en del gör det av ekonomiska skäl, att de anser att det lönar sig på ett antal år och de får pengarna tillbaka.

Väldigt många gör det för en känsla av självhushållning, de tycker om att producera sin egen el, säger Sara Bargi, enhetschef för enheten för hållbar el på Energimyndigheten.

Den som vill installera solceller kan söka ett bidrag från länsstyrelsen som täcker 20 procent av installationskostnaden – men köerna för att få pengarna är långa, i snitt upp till två år. Sedan stödet kom till år 2009 har 10.693 ansökningar kommit in till landets länsstyrelser.

Men bara 3.772 har beviljats och ännu färre, 3.131 stycken, har än så länge betalats ut. På Energimyndigheten förklarar man att pengarna avsatta i regeringens budget inte har räckt till och tid har inte heller funnits att handlägga alla ärenden.

– Det har funnits ett specifikt belopp avsatt för varje år, men intresset har varit avsevärt större än beloppet, så det har bildats en kö. Det är positivt med ett stort intresse men pengarna har inte räckt till helt enkelt. Det är ett större belopp på 225 miljoner kronor avsatt i år, men det finns fortfarande flera ansökningar än vad pengarna räcker till, säger Sara Bargi. 

Utöver skattereduceringen förväntas även den momsregistrering som krävs av privatpersoner tas bort, något Mårten Eckerdal efterfrågat. Men ändå är han redan i dag nöjd med sitt beslut att installera solceller.

– Det blir stimulerande att se kilovatttimmarna ticka in och inse att man med små medel ändå kan göra stor skillnad, säger han. 

Kan välja rot-avdrag istället för bidrag

Hur mycket måste man då betala själv? En solcellsanläggning till en normalstor villa kostar cirka 100.000 kronor. Söker och får man stödet från länsstyrelsen betalar man 80.000 kronor.

Men har man inte tid eller möjlighet att vänta på pengarna så kan man i stället ansöka om rot-avdrag, tipsar Johan Öhnell på Solkompaniet. Med rotavdrag betalar man i stället 90.000 kronor på. Har man fått rotavdraget går det dock inte att kombinera med stödet från länsstyrelsen.

– Med anläggningen på plats kan man producera 5.000 kilowatt-timmar per år, vilket täcker normalbehovet av villans hushållsel förutom värmen. Efter cirka 15 år har man tjänat in installationskostnaden och anläggningen håller totalt i 30 år, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.