Allt mer ekologiskt på faten

Uppdaterad
Publicerad

Vi äter allt mer ekologisk mat, visar den årliga marknadsrapporten från Krav.

Den totala försäljningsökningen av ekologiska produkter var 13 procent från 2012 till 2013 och vid årets slut hade det sålts ekologiska livsmedel för 11,6 miljarder visar Kravs rapport. 

– Jag tror att det är flera faktorer som samverkar. Det har att göra med att samhällsdebatten handlade mycket förra året om mat, flera kampanjer kom från till exempel Naturskyddsföreningen och vi har haft det ganska stabilt ekonomiskt så människor har känt att de har råd att välja det man vill ha, säger Johan Ceije som är försäljningschef på KRAV.

En av Göteborgs kravcertifierade matbutiker märker tydligt av den ökade efterfrågan.

– Jag tror faktiskt att folk har blivit mer medvetna. Det skrivs mer och det är mer på tapeten än vad det var för tio år sedan. Folk efterfrågar det här och det finns ett större utbud nu, säger Helene Göransson som är en av ägarna till matbutiken Fram. 

Kooperativet öppnade sin första butik för trettio år sen. Förra sommaren tog man steget och öppnade ytterligare en. Den går redan nu lika bra som den första.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer