Beloppen som Försäkringskassan kräver åter för fusk med vab-ersättningen har ökar rejält de senaste tre åren. Foto: TT

Allt större belopp från vab-fusk krävs tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Beloppen som föräldrar som fuskat med ersättningen för vård av sjukt barn måste betala tillbaka har ökat rejält sedan 2013. Fram till 2015 har totalsumman ökat från 5,8 till knappt 40 miljoner kronor, enligt Försäkringskassan. Allt fler föräldrar polisanmäls också för fusk.

Det är sedan Försäkringskassan införde skärpta kontroller av tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn som beloppen ökat stort, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

– När vab-intyget togs bort 2013 lovade vi regeringen att införa säkrare kontroller, och det har vi gjort, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan till SVT Nyheter.

I det gamla systemet gjordes slumpmässiga kontroller, Försäkringskassan kontrollerade till exempel var tionde förälder som tagit ut ersättning. Sedan 2013 fokuserar man på att kontrollera riskgrupper, samtidigt som de gamla kontrollerna ligger kvar. Tillsammans med anmälningar från vänner och bekanta gör det att risken att bli ertappad för fusk har ökat.

Fokus på systematiskt missbruk

Att fokus ligger på att hitta dem som systematiskt missbrukar försäkringen genom att arbeta samtidigt som de får vab-ersättning, gör att beloppen som återkrävs har blivit större. Det händer att samma person missbrukar flera olika system samtidigt, enligt Niklas Löfgren.

– Det gäller både tillfällig föräldrapenning och föräldrapenning, och andra försäkringar också. Det är dem som ogenerat missbrukar försäkringen som vi nu får fast, kontrollerna har fungerat som tänkt. Det är en legitimitetsfråga för försäkringen.

Han vill inte avslöja vilka grupper som kontrolleras extra noga, men det handlar bland annat om dem med yngre barn, som har en längre period kvar att utnyttja av försäkringen. Vab kan tas ut tills barnet är 12 år.

Polisanmälningarna har ökat

I de grövsta fallen kan det handla om över en halv miljon i felaktigt utbetald ersättning, berättar Löfgren. Misstänker Försäkringskassan brott bakom förfarandet går det till polisanmälan. Polisanmälningarna har ökat från 138 anmälningar år 2013 till 530 fall 2015.

– Annars är den vanligaste formen av fusk är att man är hemma i två dagar och lägger till en extradag under en period. Då fastnar man också i kontrollerna, säger Niklas Löfgren.

Fakta: Vab-ersättningen

2013:   Återkrav  5,8 mkr

            Polisanmälningar 138

2014:    Återkrav 15,3 mkr

             Polisanmälningar 224

2015:   Återkrav   39,6 mkr

             Polisanmälningar 530

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.