Analys: SD försöker anpassa sig för kommande regeringssamarbete

Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraterna gör sig redo för att bli en del av ett nytt regeringssamarbete efter nästa val.

Vägen dit ska gå via ett brett regeringsprogram, kräver SD och ökar därmed pressen på M och KD att inleda förhandlingar i frågan.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det blir allt tydligare hur ett regeringsalternativ till höger i svensk politik nu håller på att växa fram. Det blir också allt tydligare hur Sverigedemokraterna försöker anpassa sig för ett kommande regeringssamarbete.

Partiet tonar, i alla fall för stunden, ner profileringen av den egna politiken till förmån för att kunna bygga ett gemensamt regeringsalternativ med framför allt Moderaterna och Kristdemokraterna, men där kanske även Liberalerna kommer att ingå.

Mjukt tonläge

När SD:s partiledning kallade till presskonferens på tisdagen framfördes således inga skarpa krav eller ultimatum. Tonläget var ett helt annat. SD-ledaren Jimmie Åkesson talade i stället om ödmjukhet och att bygga förtroende.

Han räknade också upp flera frågor där han tror att ett regeringsalternativ på högerflanken har goda möjligheter att komma överens. Det handlar framför allt om frågor som rör migration, kriminalitet och energi.

Jimmie Åkesson efterlyste också ett gemensamt program, eller handlingsplan, inför det kommande valet. Det här är extra viktigt för Sverigedemokraterna som tvingats acceptera att de inte får sitta med i en eventuell M/KD-regering.

I stället vill SD ha så heltäckande och bindande formuleringar som möjligt om den kommande politiken. Det gör det lättare för ett parti som inte sitter i regeringen att utvärdera och bedöma regeringens politik.

Pressen ökar

Frågan är dock hur långt Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att gå dem till mötes – i alla fall före valet.

För medan Sverigedemokraterna talar om en handlingsplan som ska täcka alla centrala delar av regeringens politik, talar Moderaterna hellre om att man ska bli överens om ”färdriktningen för samarbetet”.

En förklaring är att Moderaterna förstås inte vill binda upp sig på alla politikområden före valet. Det uppfattas som begränsande i en valrörelse och skulle också kunna kosta väljare. Det slutgiltiga genomslaget i en eventuell regering avgörs dessutom av valresultatet, vilket inte går att avgöra förrän efter valdagen.

Oavsett vad innebär dagens besked av Jimmie Åkesson att pressen nu ökar på M och KD att sätta sig i förhandlingar med SD.

Liberalerna splittrade

Frågan är också vilken roll Liberalerna kan få i det maktspel som nu ser ut att ta sin början. Moderaterna och Kristdemokraterna är givetvis tacksamma för de mandat detta sidbyte kan ge, förutsatt att Liberalerna klarar riksdagsspärren. Med Liberalerna i ett samarbete kan det dock bli svårare att nå en uppgörelse med Sverigedemokraterna.

Både inom Moderaterna och Kristdemokraterna finns en bred samstämmighet kring att samarbeta med Sverigedemokraterna. Läget i Liberalerna är annorlunda.

Det handlar om att Liberalerna och Sverigedemokraterna står långt ifrån varandra i flera politiska sakfrågor, men också om att Liberalerna är fortsatt splittrade i frågan om det överhuvudtaget är önskvärt att samarbeta med SD.

Vägen fram till en gemensam plan för ett maktskifte kan alltså bli besvärlig.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.