Foto: Privat/Scanpix

Alva, 4 år, fick vänta i regnet medan kompisarna åt frukost

När de andra barnen åt frukost på Alvas förskola, fick hon vänta utanför. Orsaken är att barn till arbetslösa och föräldralediga bara har rätt till 15 timmar i veckan, och kommunen inte ville bekosta deras mat. Så är det i många kommuner, och det är en stor källa till missnöje visar SVT:s granskning.

Ingemar Carlsson i Jönköping har två barn, den äldsta sonen går i skolan och dottern på förskolan. I deras kommun, får barn till arbetslösa eller med en förälder som är föräldraledig med ett mindre syskon, bara vara på förskolan 15 timmar i veckan. Det är vad lagen kräver att kommunerna erbjuder, även om de får vara mer generösa om de vill.

Fick stå utanför och vänta

Ingemar Carlssons barns skola ligger precis bredvid förskolan, där börjar sonen Max skolan klockan 8, men 4-åriga Alva som går på förskolan bredvid fick inte gå in förrän 8:30. Orsaken var att hon inte hade rätt att vara med på frukosten, eftersom Ingemars sambo var arbetslös, och då gällde 15-timmars regeln, med start klockan 8:30 på morgonen.

– Har man då barn i skolan som börjar 8 och slutar 13:00 så blir det biltransporter fyra gånger om dagen, eller att man står ute i regnet och tittar i genom fönstret och ser sina barnkompisar till kl. 8:30. Mitt barn undrade varför hon måste stå ute i regnet?

Ammade i regnet

En annan mamma satt en morgon utanför förskolan i regnet och ammade sitt tredje barn, för hon orkade eller hann inte gå hem mellan tiden före 8 då hon lämnade sin stora pojke, och skulle lämna mellanbarnet på dagis med spädbarnet i famnen, berättar Ingemar Carlsson, som tycker att Jönköpings kommun borde skämmas.

– Det känns som kommunen sparar in pengar på barnen med arbetslösa, mammalediga föräldrar.

Försökte betala barnens frukost

Ingemar Carlsson försökte till och med erbjuda kommunen att betala mer för att få några timmar till på förskolan så att det passade skoltiderna, eller att betala frukosten, men fick nej till det. Han tycker att Skolverket skulle sätta mer generösa regler för förskolor i hela landet.

– De sätter krav på arbetslösa att de måste vara tillgängliga, söka jobb, men de måste hela tiden åka och hämta barn på konstiga tider.

”Vi följer lagen”

AnneMarie Grennhag (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Jönköping säger att de följer lagens krav:

– Vi prioriterar förskolan, vi har hög personaltäthet, högt utbildad personal, och har dragit ner på barngruppernas storlek. Det handlar om en helhetsbild, många barn går väldigt långa dagar och de måste också få en bra verksamhet.

Och Peter Lindström, biträdande utbildningsdirektör i Jönköping säger också att det här med att tvinga barnen att vänta utanför handlar om en bemötandefråga:

– Det är upp till förskolechefen att lägga klockslagen genom att resonera med föräldrarna. Där verkar det ha brustit. Beslutet är bara att de ska vara där 15 timmar, inte vilka tider som gäller.

Vi fortsätter granska

Ingemar Carlsson är bara en av de över 600 personer som tipsat SVT i vår stora granskning av förskolan. Främst är det föräldrar och pedagoger runt om i Sverige som svarat. Men även en farmor, en mormor en skolinspektör, och flera som driver förskolor bidrar.

Och vi fortsätter vår granskning, fortsätt att tipsa oss!

Vi tar med oss allt i vår fortsatta granskning av förskoleverksamheten, på Rapport, Aktuellt och SVTs regionala redaktioner runt om i landet.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet