Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Publikens coronafrågor till kulturministern Foto: SVT

Amanda Lind: Hoppas på fler lättnader fram till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Går det åt rätt håll med minskad smittspridning i Sverige så kan fler restriktioner komma att slopas och fler personer tillåtas vid publika arranegemang.

– Vi behöver lätta på restriktionerna stegvis och även när vi tar det första steget första juni följa de föreskrifter och råd som gäller, säger kulturminister Amanda Lind (MP) i Morgonstudion.

Kulturminister Amanda Lind (MP) medverkar i Morgonstudion under tisdagen för att svara på tittarnas coronarelaterade frågor. Hon fick bland annat frågor om varför det finns flera olika gränser för publikarrangemang.

– Poängen med det nya regelverket är att det ska vara mer träffsäkra regler och att man ska kunna hålla avstånd. Det blir lite olika siffror och regler att förhålla sig till, säger Lind.

Varför räknar man inte med procent av arenan som andra länder gör?

– Olika länder har kommit olika långt i smittspridningen. I länder där vi ser stora läktararrangemang är det oftast en låg smittspridning. Regeringen har grundat besluten på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tanken är att successivt kunna ha steg för återöppning.

Kulturministern får frågor bland annat om när det kommer att lättas på reglerna gällande gymanläggningar och när fler personer kommer tillåtas på arrangemang. Från 1 juni, om det blir lättnader, kommer 50 personer att tillåtas på vissa typer av arrangemang.

– I nästa steg som Folkhälsomyndigheten föreslår ska man kunna ta emot 500 personer, när vi kan ta det steget beror på smittspridningen.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet