Utrikesdepartementet tillsatte en utredning i fallet med det asylsökande paret i Sverige Foto: TT / SVT

Anställd på Sveriges ambassad i Iran lämnade ut sekretessbelagda uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

En lokalanställd vid den svenska ambassaden i Teheran lämnade ut sekretessbelagda uppgifter om ett asylsökande par i Sverige. Nu oroar sig paret för att andra känsliga uppgifter kan komma i fel händer.

– Hur är det möjligt att någon kan kontakta en svensk ambassad och få information om att någon söker asyl?, frågar sig mannen i paret.

Paret har varit i Sverige i ett år och hade utan familjens vetskap sökt asyl. Enligt parets offentliga biträde Dan Eliasson finns en hotbild från familjen.

– Det fanns tillräckligt mycket oro för att de skulle söka asyl, säger han.

Vattentätt system

Migrationsverket hade försäkrat dem om att allt i asylansökan var sekretessbelagt och att alla som jobbade med deras fall hade tystnadsplikt. Till och med deras persisktalande tolk. Systemet var enligt myndigheten vattentätt. Ändå kunde en ambassadanställd i Teheran inte bara se att paret sökt asyl, utan berätta om det också.  

Mamman till kvinnan i paret gick i tankar om att komma till Sverige för att hälsa på sin dotter. Hon ringde till den svenska ambassaden i Teheran och frågade hur hon skulle gå tillväga för att kunna hälsa på sin dotter och vilka dokument hon behövde fylla i.

Den ambassadanställde bad då mamman om parets personuppgifter, vilka han sedan slog in i databasen. Där ser han att de båda är asylsökande, något som ska vara sekretessbelagt.  

Trodde det var offentliga uppgifter

Utrikesdepartementet tillsatte en utredning angående fallet, vilket de bekräftar för SVT Nyheter. I utredningen framkommer att den anställde inte ska ha vetat att dessa uppgifter är oerhört känsliga och inte får lämnas ut.

”Den medarbetare som detta gäller trodde att alla uppgifter som visades i den aktuella skärmbilden var uppenbart offentliga uppgifter”, skriver UD i ett mail till biträdet Dan Eliasson. 

Paret har nu utsatts för påtryckningar från familjen och är oroliga för att andra känsliga uppgifter kan komma i händerna på bland annat iranska myndigheter, vilket de menar kan innebära en risk inte bara för dem, utan också många andra i liknande situation. 

– Hur kunde det här hända och hur många andra har råkat ut för det här? Det kunde ha varit vem som helst som ringde. Vi vågar inte ens prata med några svenska myndigheter längre, säger kvinnan i paret.

Åtgärder har vidtagits

Enligt UD ser nu ambassaden, tillsammans med Migrationsverket, över vilken information som ska finnas tillgänglig.

– Det här är ett allvarligt systemfel. Det är jättekonstigt att det kan räcka med ett telefonsamtal för att få den information man vill, säger Dan Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.