Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ambassadören om hotfulla mejlet: ”Rätt att agera”

Ambassadören om hotfulla mejlet: ”Rätt att agera”

Publicerad

Gui Congyou, Kinas Sverigeambassadör, har fått hård kritik sedan ambassaden skickat ett hotfullt mejl till frilansjournalisten Jojje Olsson. Men ambassadören slår ifrån sig.

– Vi hotar aldrig någon, men vi har all rätt att agera när Kina svartmålas och attackeras, säger han i SVT:s 30 minuter.

Det var i början av april som Jojje Olsson fick ett mejl av kinesiska ambassaden i Sverige där han hotades med konsekvenser om han inte ändrar sin rapportering om Kina.

Detta fick Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet att kräva att Gui Congyou, Kinas ambassadör, utvisas från Sverige.

”Accepteras inte av kinesiska folket”

I onsdagskvällens avsnitt av SVT:s ”30 minuter” står ambassadören på sig. Det var inte fel att skicka det hotfulla mejlet, enligt honom.

SVT: När svenska medier skrev om HM-bojkotten så skrev du ett brev till Expressens utsände i Taiwan och hotade honom med konsekvenser om han inte ändrade sin rapportering. Vad är det för konsekvenser?

– För det första, Olsson kallar sig Kina-expert, men han forskar inte om Kina i vare sig Sverige eller Kina, säger Gui Congyou.

– I Taiwan har han och de separatistiska makthavarna en ohelig allians. Han uttalar sig regelbundet om Kina på ett felaktigt sätt. Konsekvenserna är att det inte accepteras av det kinesiska folket.

Men jag frågade dig inte om din uppfattning om Jojje Olsson, den här journalisten. Jag frågade vad det var för konsekvenser du menade att han skulle råka ut för om han fortsatte sin rapportering.

– Han svartmålar och attackerar Kina hela tiden. Det accepterats inte av det kinesiska folket. Det är konsekvenserna som han står inför, säger Gui Congyou.

”Allt mer desperat”

Jojje Olsson avvisar ambassadörens påståenden om honom.

– Kinesiska ambassaden blir allt mer desperat i sina försök att svartmåla inte bara mig, utan andra meningsmotståndare. Man vill skjuta budbäraren och gör det med allt löjligare motiveringar, säger han till SVT Nyheter.

– Jag kan inte förstå hur det skulle kunna likställas med att attackera Kina om man försöker lyfta fram de orättvisor som äger rum i landet. Det är den kinesiska regimen som vill likställa Kina med kommunistpartiet. Att rapportera negativt om kommunistpartiet och dess politik vill man likställa med att attackera Kina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer