Ambulanshelikopter. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT

Ambulanshelikopter besköts med laser – personal träffades i ögonen

Uppdaterad
Publicerad

En ambulanshelikopter på väg från Gotland till Stockholm belystes med grön laser under natten mot söndag, rapporterar Aftonbladet. En besättningsman fick uppsöka sjukvård efter händelsen.

Det var under natten till söndagen som någon riktade en grön laserstråle mot en ambulanshelikopter var på väg från Gotland till Nya Karolinska strax innan landning.

– En person ur besättningen blev träffad i ögonen av lasern och fick smärtor i ögonen, säger Cecilia Gustafsson, verksamhetschef för Falck ambulans Gotland, till SVT Nyheter.

Tät kontakt med den drabbade

Helikoptern kunde trots detta, landa på sjukhuset där besättningsmannen fick vård. Falck ser mycket allvarligt på händelsen.

– Det här är förstås ytterst allvarligt.

Enligt Gustafsson kommer man nu att följa de rutiner man har för arbetsskada och att ha tät kontakt med den drabbade.

Polisen utreder brott

Stockholmpolisen har fått in en anmälan och utreder händelsen som brott mot strålskyddslagen samt misshandel.

– Vi kommer titta på ärendet och prata med personer som kommer förhöras och se om vi kan få fram vem eller vilka som har gjort det här, säger Towe Hägg, presstalesperson för Stockholmpolisen.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, tycker att säkerheten nu måste ses över.

– I och med att händelsen har skett behöver vi se om vi kan ha ytterligare säkerhetskrav som kan ställas för att öka tryggheten för medarbetare och patienter, säger hon till SVT Nyheter Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.