Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den nya ”skandinaviska” stilen, och vad inredningsexperten tycker om den. Foto: faksimil, Felix Blom/SVT

Amerikanernas nya inredningstrend: ”Friluftsliv”

Uppdaterad
Publicerad

Kommer ni ihåg när amerikanerna myntade livsstilen och inredningstrenden ”Hygge” som härrör från det danska och norska ordet för mysig stämning? Nu skapar de en ny liknande trend i skandinavisk stil – ”friluftsliv”.

– Det känns ju inte skandinaviskt, säger inredningsentreprenören Marie Olsson Nylander till SVT Nyheter när hon ser exempelbilderna.

”När det sammanflätas med inredning, syftar friluftsliv till att få utomhusupplevelsen till våra inomhusutrymmen”, skriver CNN i en artikel kring fenomenet.

Beskrivningen varvas med inredningsbilder fyllda med plastplantor (däribland en kaktus), rottingstolar och jordnära färger, något som Marie Olsson Nylander inte definierar som uteslutande skandinaviskt.

– Det här är ju jätteamerikanskt! Det är så typiskt jänkarna att nu sälja in detta. När jag ser det här tycker jag det är jättefult. Och det känns inte skandinaviskt.

Varför är då USA så fixerade med nordiska element i livs- och inredningsstilar?

– Det är nog för att vi är så långt borta, det är inte så många som varit här. Det känns exotiskt, säger Marie Olsson Nylander.

Se den nya ”skandinaviska” stilen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter