En serverhall i Sverige. Ironiskt nog tillhör denna Facebook. Foto: Scanpix.

Svenska bolag vinner på NSA

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska bolag kan komma att förlora mellan 22 och 35 miljarder dollar i intäkter under de kommande tre åren på grund av avslöjandena kring NSA och Prism, visar en ny rapport.

Det oberoende amerikanska analysinstitutet ITIF beräknar i rapporten att amerikanska IT-bolag kan förlora miljarder efter Snowdens avslöjanden om massövervakning.

Flera amerikanska bolag vittnar redan om att de förlorat affärer på grund av den amerikanska massövervakningen, samtidigt som europeiska bolag berättar om ett ökat intresse för att lagra data i Europa istället.

USA:s avlyssning

Det handlar helt enkelt om att en mängd företag inte längre litar på att deras data är trygga i amerikanska händer, efter att det bland annat påståtts att de amerikanska underrättelsetjänsterna inte bara jagar terrorister utan också sökt information om innovationer och affärshemligheter.

”Svenskmärkt” lagring

Den svenska internetleverantören Bahnhof gör ett stort nummer av ämnet och lanserade i dagarna en ny ”svenskmärkt” lagringstjänst kallad ”Based In Sweden”, där de lyfter upp integritet och säkerhet som främsta argument för att välja en svensk lagringsleverantör.

– Det är som ”kravmärkt” ungefär, säger Bahnhofs vd Jon Karlung till SVT. Vi vill visa att på svensk mark gäller svenska förordningar och då är det inte så enkelt att övervaka den data som lagras utan att begå brott. Här gäller grundlagen, och även om FRA har rätt att spana på trafik som går över landets gränser så är det en helt annan sak som hänt i USA där NSA i princip haft egna kablar direkt in på hårddiskarna hos molntjänsterna.

Bahnhof och andra molntjänstleverantörer som SVT haft kontakt med vittnar om ett ökat intresse från både företag och privatpersoner kring hur deras data lagras.

– Vi märker det främst genom våra återförsäljare, säger Matz Karlsson på Storegate. Man har blivit mer noggrann med var informationen lagras och det tycker ju vi är väldigt kul.

Även svenska FS Data har märkt av PRISM-avslöjandet. Så här skriver man i ett blogginlägg:

”För vår egen del, som en svensk moln- och tjänsteleverantör, så har avslöjandet om PRISM varit märkbar. Som vi berättade tidigare så har våra e-posttjänster växt kraftigt och de senaste månaderna har även antalet nya kunder i vår molnbaserade VPS-miljö ökat tydligt. Vår molntjänst Cloud Royale har likaså spikat rejält.”

Dropbox för att lagra känslig information

Storegate är landets största leverantör av molntjänster och man står även bakom tredjepartslösningar som Telias Säker Lagring och Comhems Spara Smart. Storegate har också lanserat ett varumärke i samband med Snowdens läckor, som man kallar “molngaranti” – som också garanterar att datan lagras i Sverige och följer svensk lagstiftning, liksom Bahnhofs “Based In Sweden”.

– Det är till och med så att allt fler företag nu väljer att installera egna servrar för lagring, säger Matz Karlsson. Ofta använder de våra programvaror men vill ha egen hårdvara för ökad säkerhet. Och det kan man ju ställa i kontrast till uppgifter som att KTH använder Dropbox för att lagra filer, som jag hörde på radion i morse.

Dropbox är en av många amerikanska molntjänster som övervakas av NSA.

FRA inte samma sak

Man ska dock inte förväxla den svenska underrättelsetjänsten FRA:s arbete med de processer som Edward Snowden avslöjade (framför allt det som kallas Prism). FRA har rätt att spana på trafik som går över landets gränser, och kan därmed i teorin avlyssna information som skickas till molntjänster från andra länder (beroende på säkerhets- och krypteringsnivå).

De garantier som svenska molnleverantörer nu vill lyfta fram handlar om när datan lagras på servrar, då de till skillnad från amerikanska företag inte på samma sätt kan tvingas att koppla upp sig till underrättelsetjänsterna. Polisen kan numera beställa signalspaning från FRA, men det betyder inte att de kan ta del av data som lagras på svenska molntjänster.

– Vi har haft möte med Säpo men tackade helt enkelt nej till att koppla in deras utrustning, säger Bahnhofs Jon Karlung. Och skulle vi märka att FRA försökte koppla in sig så skulle vi meddela de berörda kunderna direkt.

Men det är inte bara svenska bolag som försöker rida på vågen av missnöje med den amerikanska massövervakningen. I Frankrike har några bolag lanserat kampanjen “Sovereign Cloud”, och i Tyskland kallas en liknande kampanj “Cloud Services: Made In Germany”. Gemensamt för dem alla är att de garanterar att datan lagras bortom amerikanska intressens spionerande ögon. Och att samtliga berättar om ökande orderingång efter Snowdens avslöjande om Prism.

–Vi har särskilt märkt av ett ökat intresse från mediabolag, samt bank- och finansväsendet, säger Jon Karlung. Det går liksom inte att ha medarbetare som skickar information via Gmail om man vill ha hög säkerhet.

ITIF:s rapport finns här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet