Saudiarabien styrs av kungahuset, som leds av kung Salman, till vänster. Amnesty anser att Löfven måste framföra kritik mot de bristande mänskliga rättigheterna i landet. Foto: Hasan Jamali/TT

Svenska freds: Oroande

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Svenska freds är starkt kritisk till att Stefan Löfven åker till Saudiarabien tillsammans med Markus Wallenberg, ordförande i försvarskoncernen Saab.

– Det är oroväckande och anmärkningsvärt, säger ordförande Agnes Hellström.

Agnes Hellström, ordförande på Svenska freds ställer sig frågan vad det är för relationer mellan Sverige och Saudiarabien som ska stärkas.

– Det verkar handla om nya vapenaffärer. Trots att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien är avslutat betyder inte det att vapenexporten är det, säger Agnes Hellström till SVT Nyheter.

Saabs radarsystem Erieye som exporteras till Saudiarabien, misstänks användas i krigsföringen i Jemen, något som Hellström är starkt kritisk mot.

– Det är en katastrofal situation och ska Stefan Löfven diskutera fred i Mellanöstern är det viktigt att sluta förse diktaturer med vapen. Hur går det i linje med Sveriges feministiska utrikespolitik som Margot Wallström har utstakat, säger Hellström.

”Bra med dialog”

Amnesty Internationals svenska generalsekreterare motsätter sig inte diskussioner mellan Sverige och Saudiarabien, men understryker vikten av tydlig kritik där landet brister i fråga om mänskliga rättigheter.

– Jag tycker att det är bra att vi har en dialog med Saudiarabien, så på det sättet är det bra att Stefan Löfven åker dit. Sedan är det viktigt att man är tydlig med kritik mot till exempel dödsstraff och bristen på mänskliga rättigheter, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Internationals svenska sektion till TT.

– Det är en avvägning som jag förstår att regeringen måste göra mellan handel och mänskliga rättigheter, men det kan inte vara så att pengar är viktigare än mänskliga rättigheter.

Amnesty är tydliga med att Sverige inte bör exportera vapen till länder som är i krig eller där det sker systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter. Den saudiledda koalitionen ligger dock i krig med Jemen och Amnesty har varit på plats i Jemen och dokumenterat 30 fall krigsbrott.

– Jag kan inte tänka mig något land som det är tydligare att Sverige inte ska exportera vapen till, säger Anna Lindenfors.

58 attacker i Jemen

Måns Molander, direktör för Human Rights Watch (HRW) i Sverige vill rekommendera Löfven att också fokusera på Saudiarabiens roll i Jemen.

– Vi har dokumenterat 58 attacker mot civila i Jemen sedan mars 2015 när den saudiska koalitionens flyganfall började. Löfven måste begära att Saudiarabien respekterar vapenvilan, utreder krigsbrott och förhindrar nya krigsförbrytelser. Senast den 8 oktober dödades över hundra personer i ett flyganfall, säger Måns Molander.

HRW vill också peka på att Sveriges feministiska regering borde påpekla det manliga förmyndarsystemet över kvinnor och kvinnornas begränsade rörelsefrihet i och med att de inte får köra bil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.