Månadskostnaden för den som tar nya bostadslån efter den första augusti i år kommer att öka. Foto: TT

Experten: Amorteringskrav slår mot unga

Uppdaterad
Publicerad

De hårdare kraven på att amortera nya bolån slår hårt mot unga och hämmar bostadsbyggandet. Nu får Finansinspektionens tvingande amorteringskrav kritik.

Månadskostnaden för den som tar nya bostadslån efter den första augusti i år kommer att öka. Många kommer att tvingas amortera flera tusen i månaden. Finansinspektionens förslag går ut på att alla nya låntagare ska amortera 2 procent av lånebeloppet varje år, tills lånet är nere på 70 procent av köpesumman, eller bostadens marknadsvärde.

”Det kommer låsa in folk”

Därefter ska man amortera 1 procent av lånebeloppet, tills lånet är nere på 50 procent av bostadens marknadsvärde. Nu menar många att amorteringskravet får en rad konsekvenser.

– Det kommer att låsa in folk på bostadsmarknaden, eftersom det bara gäller nya lån. Och inlåsningseffekt vill vi verkligen inte ha på bostadsmarknaden just nu, säger Svante Mandell, docent på avdelningen för bygg- och fastighetsekonomi på KTH.

– Det kommer också att drabba vissa grupper som man inte vill ska drabbas, särskilt välutbildade unga som behövs på arbetsmarknaden. Och så kommer det att drabba nybyggnad. Eftersom det tar bort efterfrågan på marknaden. Och vad vi behöver i Sverige nu är nya bostäder, säger Svante Mandell.

Är det här förslaget orättvist?

– Det kan man väl säga att det är för det kommer ju att slå mot vissa grupper på ett helt annat sätt än andra grupper, säger Svante Mandell.

Få unga köper bostad

Men många unga håller inte med. Organisationen jagvillhabostad.nu menar att de unga vuxna som har råd att köpa sin bostad i dag är relativt få. De representerar inte de flesta unga personer i dag.

– Nej, det drabbar inte alla unga. Det drabbar en väldigt liten grupp unga. Det drabbar den grupp unga som har ekonomiska resurser, kanske hemifrån. Nu kommer de inte kunna köpa en lägenhet i det område där de helst vill bo, de får tänka om och köpa i ett annat område. Men de allra flesta unga har inte råd med bostadsrätter, säger Irma Ortega, verksamhetschef på jagvillhabostad.nu

Hon menar att unga som köper hus och lägenhet i dag har två saker. Fast anställning och kapital till en kontantinsats. Och det är något som många unga saknar i dag.

– Så man kan inte använda argumentet alla vuxna kommer att stängas ute från bostadsmarknaden, säger Irma Ortega.

Så blir det med de nya amorteringskraven

* Exempel 1:

En familj som köper ett hus för tre miljoner och lånar 85 procent av köpesumman måste amortera 4.250 kronor i månaden under nio års tid. Sedan är lånet nere på 70 procent, och därefter är amorteringsbeloppet 1.750 kronor per månad under 28 år.

* Exempel 2:

En person som köper en lägenhet för två miljoner och lånar 85 procent av köpesumman måste amortera 2.817 kronor i månaden under nio år. Därefter blir det 1.166 kronor per månad.

* Amorteringskravet utgår från marknadsvärdet på bostaden och man har rätt att omvärdera bostaden var femte år. Man kan slippa amorteringskravet om man blir arbetslös eller drabbas av dödsfall i familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.