Varken Ebba Busch Thor (KD), Stefan Löfven (S) eller Ulf Kristersson (M) har anledning att jubla över resultatet från SCB:s majmätning, enligt Elisabeth Marmorstein. Foto: TT

Analys:”Bara Sverigedemokraterna har anledning att jubla”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trots att många Socialdemokrater nog drar en liten suck av lättnad i dag riskerar partiet att göra ett mardrömsval. Partiet har aldrig legat så lågt så tätt inpå ett val – och brukar dessutom tappa rejält från SCB:s majmätning till valdagen. Även alliansen hackar betänkligt med en bottennotering för Kristdemokraterna. Bara Sverigedemokraterna har anledning att jubla.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Det är väljarna som sätter dagordningen och den måste vi anpassa oss till. Så kan man sammanfatta de två största partiernas strategi inför det här valet.

I sin valstrategi skriver Socialdemokraterna “Det parti med högst trovärdighet och som presenterar bäst lösningar på de problem väljarna ser kommer att vinna valet”.

Möjligen är den analysen korrekt men den talar knappast till Socialdemokraternas fördel när debatten handlar så mycket om invandring som nu. Den debatten är det Sverigedemokraterna som vinner på. De har utan konkurrens högst förtroende i frågan. Det är alltså ingen raketforskning att förstå varför SD ökar med 3,7 procentenheter till 18,5 procent i SCB:s mätning. Uppgången har varit tydlig i andra mätningar hela våren.

Skyller på medierna

Socialdemokratiska företrädare skyller, mellan skål och vägg, på medierna för att vi ger invandringsfrågan för mycket utrymme. Men de har själva ägnat det senaste halvåret åt nya utspel som att Sverige ska ta emot betydligt färre flyktingar, hålla fast vid tillfälliga uppehållstillstånd, strama upp arbetskraftsinvandringen och införa språkplikt för nyanlända.

Samtidigt vill man ge 9 000 ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige. Knappast ett besked som ger trovärdigheten i migrationsfrågan en skjuts uppåt.

Raset sedan november gör att Socialdemokraterna bara ligger marginellt bättre till än bottennoteringen på 27,6 hösten 2015. Men med tanke på att stödet legat på runt 25 procent i andra mätningar är det nog många socialdemokrater som drar en lättnadens suck i dag.

M blöder mer till SD

Ett möjligt glädjeämne för Stefan Löfven (S) är att Moderaterna blöder mer till Sverigedemokraterna än vad hans eget parti gör. De som lämnat S sedan november har främst gått till soffan, och de är lättare att locka tillbaka.

Moderaternas 22,6 ligger i linje med partiets förväntningar. Men det är fortfarande sämre än det valresultat som fick Fredrik Reinfeldt (M) att avgå och klart under de 25, 6 procent som partiet fick i maj 2015 efter Anna Kinberg Batras första halvår.

Ett stort bekymmer för Ulf Kristerssons (M) möjligheter att bilda regering är Kristdemokraternas bottennotering på 2,9 procent. Så lågt har partiet aldrig legat tidigare. Risken är förstås att moderatväljare drar sig för att stödrösta på “broder 4 procent” eftersom den rösten riskerar att bli bortkastad.  

Ogenerat röstfiske från KD

Kristdemokraternas biträdande partisekreterare Peter Kullgren (KD) säger sig vara både besviken och förvånad över katastrofsiffran. Och ganska ogenerat försökte han genast fiska stödröster genom att slå fast att “utan KD blir det ingen alliansregering”. Räkna med att vi lära höra det från fler kristdemokrater framöver.  

Men både med eller utan KD är allianspartierna mindre än de rödgröna. Det ställer förstås till det för Ulf Kristersson (M) som eventuell regeringsbildare. Centerpartiet och Liberalerna står fast vid att inte sätta sig i en regering som är mindre än de rödgröna och beroende av Sverigedemokraterna. Samtidigt har Ulf Kristersson ett starkt tryck på sig från det egna partiet att försöka bilda regering, nästan oavsett valutgång.

Komplicerad regeringsbildning

Men Jimmie Åkesson (SD) lär inte ge honom någon enkel resa. Sverigedemokraterna är fulla av självförtroende och även om de föredrar Kristersson före Löfven som statsminister kommer de att kräva inflytande.

Den här mätningen bekräftar det alla har förstått länge nu. Det kommer att bli en mycket komplicerad regeringsbildning, oavsett om regeringsbildaren heter Ulf Kristersson (M) eller Stefan Löfven (S).

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.