SVT:s Regina Svedberg Ågren frågar sig om Anna Lindstedt-fallet belyser Sveriges komplicerade förhållande med Kina. Arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT

ANALYS: Belyser Sveriges komplicerade förhållande med Kina

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Anna Lindstedt träffar Kevin Liu och John Mewella på en företagsmässa i Nanjing i januari 2019 är Sveriges relationer med Kina iskalla. Bakom sig har man en höst med turistincidenten, programmet Svenska nyheter och på detta det pågående ärendet med den fängslade bokförläggaren Gui Minhai.

Regina Svedberg Ågren

Reporter

Från den kinesiska ambassaden i Stockholm kommer upprörda klagomål och önskningar om att man från svenskt håll ska be om ursäkt för satiren i Svenska nyheter.

Anna Lindstedt vittnar i rättegången mot henne om att man haft svårt att få till möten på rätt nivå i Kina – något Kevin Liu erbjuder när de möts i Nanjing. Han säger också att han kanske med sina kontakter kan göra något i fallet Gui Minhai och att han har ett jobberbjudande till Angela Gui, Gui Minhais dotter.

Det här blir upptakten till vad som kommer att sluta i en historisk rättegång där en svensk ambassadör står åtalad för första gången på 200 år.

”Möte som spårat ur”

Historien om mötet på Sheraton har berättats fler gånger. Hur Anna Lindstedt, som man säger på diplomatspråk, faciliterat ett möte mellan Angela Gui, Kevin Liu och hans kompanjon John Mewella. Om hon informerat sina överordnade i Stockholm tillräckligt eller ej och varför hon är så angelägen om att få till mötet.

Ett möte som spårar ur och där Angela Gui får veta att hennes chans på ett jobb och hennes fars frihet ska betalas med hennes tystnad. ​Försvaret har hela tiden hävdat att Anna Lindstedt agerat inom sina befogenheter, något den friande domen i dag tagit till sig. Tingsrätten menar också att det är svårt att bevisa om den kinesiske affärsmannen och hans kompanjon verkligen agerade på uppdrag av den kinesiska regimen.

Säpo initierade åtalet

Är det så att den här rättsprocessen belyser Sveriges komplicerade förhållande med Kina? Säpo pekar i sin årsrapport ut Kina som ett av de länder som är mest aktiva i sin underrättelseverksamhet. Det är också Säpo som initierat åtalet.

Åklagaren har nu tre veckor på sig att överklaga innan domen vinner laga kraft.​

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.