Arkivbild: Det här riksdagsåret är det dags att börja betala och det kommer inte att bli billigt för Socialdemokraterna. Foto: Maja Suslin/TT

Analys: ”Blir ett dyrköpt år för socialdemokratin”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Precis som i januari präglades regeringsförklaringen av uppgörelsen med Centerpartiet och Liberalerna. Då stod Stefan Löfven som segrare, han hade lyckats med sitt viktigaste strategiska mål – att spräcka alliansen.

Det här riksdagsåret är det dags att börja betala och det kommer inte att bli billigt för Socialdemokraterna.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Stefan Löfven (S) är en försiktig general som sällan gör mer än nödvändigt när han ska ersätta statsråd. Så blev det även denna gång när luckorna efter Ylva Johansson (S) och Margot Wallström (S) skulle fyllas.

Den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) har funnits med i ministerspekulationerna i flera år så att hon nu tar plats i regeringen var ingen skräll. Det som däremot förvånar en smula är att Stefan Löfven sätter ett helt färskt statsråd på att hantera alla de kniviga frågor som ligger på arbetsmarknadsdepartementets bord framöver.

Arbetsförmedlingen ska göras om

Dels ska Arbetsförmedlingen göras om i grunden när privata aktörer ska ta över förmedlandet av jobb, dels ska arbetsrätten förändras genom utökade turordningsregler i Lagen om anställningsskydd (LAS). Hjärtefrågor för Centerpartiet – men att lagstifta om ändrade turordningsregler är ett rött skynke för arbetarrörelsen. Så även för Eva Nordmark som fram tills i dag varit ordförande för TCO. Här hoppas förstås Stefan Löfven att just hennes fackliga bakgrund kan bidra till att parterna lyckas komma överens om arbetsrätten så att regeringen slipper förverkliga förslaget i januariöverenskommelsen.

Eva Nordmark är trots sina invändningar i vissa sakfrågor, en varm anhängare av regeringssamarbetet och har en god relation till regeringens båda stödpartier. Till skillnad från de flesta i socialdemokratin applåderade hon när det stod klart att Liberalerna fått igenom sitt krav på slopad värnskatt.

Valet föll på okända Anna Hallberg

Med Ann Linde (S) som utrikesminister behövde Stefan Löfven en ny utrikeshandelsminister och här föll valet på den helt okända Anna Hallberg (S). Hon har aldrig haft ett politiskt uppdrag utan blev medlem i Socialdemokraterna först sedan hon fått frågan om att bli minister. Att göra henne till statsråd var ett oväntat drag av Löfven, särskilt med tanke på att vi står inför ett hotande handelskrig. Men för Löfven var det hennes långa erfarenhet från näringslivet som avgjorde.

Tre nya statsråd i en mindre regeringsombildning – men i övrigt var det tunnsått med nyheter. En satsning på servicekontor i avfolkningskommuner fick tjäna som fond för statsministerns nygamla vurm för att minska klyftan mellan stad och land. En allt viktigare politisk fråga, inte minst för en statsminister som vill fördjupa och bredda samarbetet med Centerpartiet.

”Bred katalog av löften”

I övrigt låg tyngdpunkten som väntat på gängkriminaliteten, välfärden, jobben och klimatet. En bred katalog av löften och förhoppningar som så ofta i en regeringsförklaring. Men någon sammanhållen berättelse eller vision var lika svår att finna nu som i januari. Huvudskälet är ju att regeringsförklaringen av nödvändighet blir ett slags hopkok av fyra partiers hjärtefrågor – partier som egentligen står väldigt långt ifrån varandra, både i den ekonomiska politiken och i arbetsmarknadspolitiken.

Mycket som svider i Socialdemokratin

Och här finns det mycket som svider i socialdemokratin. Uppluckrade turordningsregler, sänkt skatt för höginkomsttagare och friare hyressättning i nyproduktion är reformer som Socialdemokraterna gick till val på att bekämpa. Nu ska de bli verklighet vilket riskerar att bli en dyrköpt historia för ett parti som redan tappat bland arbetare, bland unga och på landsbygden. Krav har kommit från både LO, SSU och Tankesmedjan Tiden på att januariöverenskommelsen måste omförhandlas.

Men det lär inte hända – Stefan Löfvens målsättning är som bekant att både fördjupa och bredda sitt mittensamarbete.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.