Ebba Busch Thor försöker förpacka Kristdemokraternas prioriteringar inför valet i ett bredare ideologiskt sammanhang, skriver Mats Knutsson Foto: TT

Analys: ”Busch Thors tal fyllt av traditionella kärnfrågor och hård retorik”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Traditionella kristdemokratiska hjärtefrågor och värderingar varvade med en hård retorik om integration och brottslighet. Det är huvudbudskapet när Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor håller sitt tal till nationen, som i dag sänds av SVT.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Samtliga partiledare för riksdagspartierna har getts möjlighet att hålla ett tal till nationen i SVT. Först ut är Ebba Busch Thor, som leder Kristdemokraterna.

Syftet är att talen mer ska handla om partiets visioner och ideologi snarare än utspel och dagsfrågor.

Val 2018 – #dinröst

I debatter och på presskonferenser handlar det ju ofta mest om just utspel, dagsaktuella frågor eller angrepp på de politiska motståndarna. I talen ska partiledarna i stället försöka ge en vision om vilket samhälle de på sikt vill uppnå.

”Förpacka KD:s prioriteringar inför valet”

Att helt koppla bort dagsaktuella frågor låter sig dock knappast göras för en partiledare, inte minst när ett viktigt riksdagsval närmar sig. Och det märks förstås även i Ebba Busch Thors tal.

Men hon försöker förpacka Kristdemokraternas prioriteringar inför valet i ett bredare ideologiskt sammanhang, giltigt också på längre sikt. Det handlar inte minst om partiets paradfrågor som välfärd, familjepolitik och äldrefrågor, där hon kopplar dagens problem och utmaningar till vad partiet vill uppnå om tio år.

Den ideologiska inramningen, kryddad med kristdemokratiska kärnvärden och kodord, är tydlig. Den judisk-kristna etiken är central för Kristdemokraterna och i sitt tal använder Ebba Busch Thor denna som utgångspunkt för att till exempel förespråka förbud mot offentliga böneutrop, månggifte och barnäktenskap.

”Vill stoppa framväxten av parallella samhällen”

Ytterst handlar det, enligt Kristdemokraternas partiledare, om att stoppa framväxten av parallella samhällen och att upprätthålla en bredare samhällsgemenskap. Hon slår i sammanhanget också fast att den som kommer till Sverige måste anpassa sig efter de värderingar som gäller här. Man måste ta seden dit man kommer, är hennes budskap.

Familjen är en annan hörnsten i Kristdemokraternas ideologi. Här knyts den bland annat samman med en annan av de just nu mest aktuella frågorna: brottsligheten. Det finns inget bättre sätt att förebygga brott än inom familjen, menar Ebba Busch Thor. Retoriken är stundtals hård och utgör en skarp kontrast till partiets ofta mjuka kärnvärden.

Ebba Busch Thor talar till exempel utförligt om så kallade no go-zoner, det vill säga utsatta områden där ambulanspersonal, brandkår och polis attackeras av gäng. Begreppet är kontroversiellt i Sverige, men enligt Ebba Busch Thor finns dessa no go-zoner numera i varje större svensk stad. Hur ser det ut som tio år, frågar hon retoriskt i talet och understryker behovet av en skärpt integrationspolitik och satsningar på polis och rättsväsende.

Går till val på ”ett återupprättat välfärdslöfte”

Hon pratar också mycket om det hon kallar ”välfärdssveket”, vilket är ett kristdemokratiskt samlingsbegrepp inte bara för polisbristen och dess konsekvenser, utan också för växande köer i sjukvården och bristen på platser inom äldreomsorgen.

Just sjukvård och pensionärer är traditionella hjärtefrågor för Kristdemokraterna. Satsningar på välfärden är också en bärande del av Kristdemokraternas strategi inför valet. Partiet går till val under parollen ”ett återupprättat välfärdslöfte”. Det handlar bland annat om mer pengar till sjukvården, men också organisationsförändringar. Kristdemokraterna vill till exempel avveckla landstingen för att effektivisera och förbättra sjukvården.

”Valet en nagelbitare för Busch Thor”

I sitt tal varnar Ebba Busch Thor dessutom för en utveckling som riskerar att drabba de äldre hårt. Det handlar om den otillräckliga utbyggnaden av äldreboenden. Görs ingenting åt dagens politik kommer 20 000 äldre att stå utan plats på äldreboenden 2028, är budskapet i hennes tal till nationen.

Kristdemokraterna är ett av de partier som lever farligt inför höstens val. Ständigt under riksdagsspärren i de flesta opinionsmätningar riskerar partiet att åka ur riksdagen den 9 september. Förhoppningen är att en stark valspurt eller moderata stödröster ska hjälpa partiet att hålla sig kvar i riksdagen. Om det verkligen blir så kan dock ingen svara på idag. Valet ser alltså ut att bli en nagelbitare för Ebba Busch Thor och hennes partivänner.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet