Marzieh mördades – den äldre maken misstänks för mordet Foto: Privat

Analys: ”Det är inte självklart att rätten ser mordet som ett hedersbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Küttim

Grävredaktör, SVT Nyheter

Marzieh, 19 år, sökte sig till Sverige för att leva ett liv i frihet men hittades bara ett halvår senare begravd i Hökarängsskogen utanför Stockholm. Under fredagen hålls slutpläderingarna i Södertörns tingsrätt där hennes dubbelt så gamla make står åtalad för mordet. Frågan är om rätten vid en fällande dom kommer att skärpa straffet och se det som ett hedersbrott. 

Det var först när Marziehs kropp hittades som man förstod hur svårt hennes liv varit. Hon var inte ett ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan på 16 år som alla trodde när hon blev placerad på HVB-boendet i Hökarängen utan egentligen 19 år och bortgift för andra gången med en afghansk man som redan bodde i Sverige och hade en fru. För Marzieh var giftermålet en biljett till frihet i Sverige eftersom hon ändå inte kunde bo hos sin make och hans första fru. Ganska snart blev hon kär i en jämnårig pojke.  

Men det ingick inte i makens plan. I förundersökningen framkommer det hur han övervakade och kartlade hennes liv via hennes släktingar. När han inte visste vart hon befann sig ringde han henne med bara några minuters mellanrum – över tusen samtal den sista månaden i Marziehs liv. 

Marzieh var rädd och kände sig hotad, säger flera vittnen. De menar att maken inte kunde tolerera hennes nya livsstil. I rätten förklarar hennes yngre syster, som också kom till Sverige 2015, att Marzieh ”tänkte skilja sig i från sin man” och att den numera 41-årige maken kände till fruns pojkvän. Systern berättar också att maken hela tiden höll sig runt omkring Hökarängen och övervakade sin unga fru. Även Marziehs pojkvän bekräftar att maken skuggade henne.  

Hedersbrott eller inte? 

Polisen har utrett mordet utifrån ett hedersmotiv och målsägarbiträdet Saman Paknejad menar att det är ett hedersmord. Men åklagare Tomas Malmenby har tidigare sagt att han inte vill definiera det som ett hedersbrott. Bevisningen för att fälla mannen ser stark ut ändå. Förutom mastuppkopplingar som placerar honom på samma plats som offret har den misstänkte erkänt gärningen till en vän och hans DNA finns på hennes kropp.  

Maken nekar till brott men bekräftar att de träffades samma kväll. Han hävdar att de båda två blev nedslagna och när han vaknade var Marzieh borta. Försvarets främsta argument blir förmodligen att rättsläkaren inte kunnat fastställa dödsorsak.   

I liknande fall räknades inte hedersmotivet in 

Vad krävs för att det ska anses vara ett hedersbrott? Det är inte helt självklart om man ser till ett liknande fall i Dalsland där rätten underkände hedersmotivet.  Även i detta fall hade kvinnan varit otrogen mot sin afghanska man. 

Kvällen den 9 juli förra året högg mannen ihjäl sin hustru framför deras fyra barn när han hittade kondomer i kvinnans väska. Han stampade henne sedan i ansiktet och sa till sin son ”nu är jag stolt för att min kvinna är död”, när hans dotter frågade varför svarade mannen ”håll käften för annars gör jag samma sak med dig”.  

Mannen nekade till brott men dömdes till 18 års fängelse för mord, lagens strängaste tidsbestämda straff. Åklagare Carin Pedersen drev ett tydligt hedersmotiv och yrkade på livstid men det höll inte ansåg Vänersborgs Tingsrätt. Rätten skriver att motivet med heder inte är bevisat bara för att mannen kommer ”från en hederskultur” och ”både före och efter mordet” använts sig av ”sådana uttryck”, i stället lägger rätten stor vikt vid att mordet inte var planerat utan utlöstes plötsligt av ett gräl.  

Rättssäkerheten står på spel 

När jag läser domen kan jag inte tolka den på annat sätt än att mordet ska ses som ett svartsjukedåd utan hedersmotiv. Detta trots att mannen i förundersökningen sagt att han behövde återupprätta hela familjens heder och att han tidigare hotat kvinnan till livet. Vänersborgs tingsrätt hörde även Devin Rexvid, som forskar om hedersrelaterat våld och förtryck på Umeås Universitet som förklarade att våldet handlar om att sända ett budskap. I sitt sakkunnigutlåtande skrev han så här: 

 ”Hedersrelaterat våld handlar om närstående mäns kontroll av kvinnors kroppar, beteende och sexualitet. Det rör sig om föreställningar om ogifta kvinnors oskuld och gifta kvinnors kyskhet. Om de inte sköter det uppdraget, kan män bli bestraffade för detta. Män förlorar sin rätt till respekt, om man inte visar att man gjort allt i sin makt för att återupprätta den kränkta, ifrågasatta hedern.”  

Det är alltså långt ifrån självklart att Södertörns tingsrätt kommer att se mordet på Marzieh som ett hedersbrott. Inför dom i Hökarängsmordet kan jag inte sluta tänka på advokat Seles Bitar Benjamins slutsats att rättssäkerheten står på spel när det inte finns någon reglerad praxis kring hedersbrott i vår lagbok. Som det ser ut idag är det helt upp till hur erfarna enskilda poliser, åklagare och domstolar är i frågan om hedersmotiv.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.