Statsminister Stefan Löfven (S) Foto: Stina Stjernkvist/TT

Analys: Det svider rejält för Löfven när januariavtalet förverkligas

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Bara några dagar före arbetarrörelsens högtidsdag tvingas Socialdemokraterna presentera förslaget om hur arbetsrätten ska försvagas. Det svider alltså rejält i skinnet när januariavtalet nu ska förverkligas – och värre kan det bli.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Socialdemokraterna attackeras hårt av både LO och Vänsterpartiet för planerna att försvaga anställningsskyddet. Det ser alltså inte ut att bli någon munter helg för socialdemokratiska talare, som får räkna med att häcklas när de håller högtidstal på första maj.

Samtidigt är det uppenbart att både LO och Vänsterpartiet ägnar sig åt dubbelspel i den här frågan.

Väl medvetna om innehållet gav LO i förväg sin välsignelse till den regeringsuppgörelse, som de nu kritiserar så hårt. Det samma gäller Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt.

”Klingar lite falskt”

När riksdagen tog ställning till Stefan Löfvens nya regering var innehållet i 73-punktsprogrammet väl känt. Trots förslagen om att ändra turordningsreglerna släppte Vänsterpartiet fram regeringen genom att lägga ner sina röster i den avgörande statsministeromröstningen.

Vid detta tillfälle hade alltså Vänsterpartiet makten och möjligheten att stoppa Löfven. Det gjorde inte partiet utan släppte i stället fram honom som statsminister.

Därmed klingar det lite falskt på torsdagen när både Karl-Petter Thorwaldsson och Jonas Sjöstedt går till angrepp mot regeringen. De spelade själva i högsta grad med i det maktspel som gjorde Löfven till statsminister för en regering, som i förväg klart och tydligt sagt sig vilja ändra arbetsrätten.

Inte desto mindre är kritiken från LO och Vänsterpartiet känslig inom socialdemokratin. De ändrade turordningsreglerna är utan tvekan den del av januariavtalet som Socialdemokraterna haft svårast för att acceptera.

”Betraktades som en helig ko”

Historiskt har det nämligen varit en given del av partiets DNA att i alla lägen försvara anställningsskyddet.

Arbetsrätten betraktades länge som en så helig ko i svensk politik att inte ens förre statsministern Fredrik Reinfeldt vågade knysta om saken, av rädsla för att förlora väljare.

En konflikt med LO i denna fråga kan alltså både skapa en besvärande intern splittring och demobilisering av socialdemokratiska kärnväljare. Konflikten med Vänsterpartiet kan dessutom leda till att missnöjda socialdemokrater på vänsterflanken byter parti.

Redan nu på onsdag när första maj ska firas runt om i landet blir alltså utredningen om ändrad arbetsrätt en besvärlig fråga för Stefan Löfven och hans partivänner.

Räkna med att Jonas Sjöstedt kommer att göra allt för att utmåla regeringens förslag som en seger för den politiska högern.

”Hot om en misstroendeförklaring”

Sjöstedts hot om att fälla regeringen ska dock inte övertolkas.

För det första är det tveksamt om partier som Moderaterna och Kristdemokraterna i slutändan är beredda att fälla Löfven på en politisk sakfråga de länge drivit själva. För det andra skulle Sjöstedt riskera att få Kristersson som statsminister om han avsätter Löfven, vilket han knappast vill.

Ändå finns självfallet hotet om en misstroendeförklaring där. Gör hela oppositionen gemensam sak, från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna, kan de avsätta Stefan Löfven.

”Skapar tryck på LO”

Själv hoppas statsministern att arbetsmarknadens parter ska lösa problemet åt honom. I det utredningsförslag som nu presenterats står nämligen att om parterna kan komma överens i frågan så kommer ingen lagstiftning att presenteras.

Det här skapar också ett tryck på LO att faktiskt acceptera förändringar av arbetsrätten.

Frågan är dock inte alldeles överhängande. Utredningen ska redovisas senast den 31 maj nästa år och förändringarna i las ska genomföras senast 2021.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.