Swedbank försöker nu, genom att pudla, vinna tillbaka kundernas, och investerarnas förtroende. Foto: Pontus Lundahl/TT

Analys: ”Ett försök att återfå kundernas förtroende”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Swedbanks beslut att nu medge brister kring penningtvätt från förra året är ett försök från banken att vinna tillbaka förtroendet. Men det återstår att se om det rör sig om en nystart eller tomma ord.

Joachim Dyfvermark

reporter, Uppdrag granskning

Det var några svettiga veckor i början av året. Våra avslöjanden om Swedbanks misstänkta penningtvättsaffär förnekades av den svenska storbanken, med vd Birgitte Bonnesen i spetsen. Kursen föll handlöst och enorma värden gick upp i rök. Mycket stod på spel, inte bara för Bonnesen och Swedbank. Vi var väl förberedda och säkra på vår slutsats, men när insatserna är gigantiska får det inte finnas ett enda kommatecken som är fel. Det skulle få förödande konsekvenser – också för SVT.

Den avgörande frågan var: Hade Swedbank medverkat till misstänkt penningtvätt – och ljugit om det?

Swedbank och penningtvätten

Annan ton

Nu är det en ny ledning som står bakom dagens pressmeddelande. Jens Henriksson, som tidigare representerade en av Swedbanks största ägare, är vd. Göran Persson, som knappast behöver presenteras, är styrelseordförande.

Först var Jens Henriksson med att välja Göran Persson till ordförande, och sedan var Göran med och valde Jens till vd. Båda tillhör den socialdemokratiska högadeln, och tillsättningen har fått en del kritik.

Men tonen i den känsliga penningtvättsaffären är nu en helt annan. Dagens erkännande är ett led i försöket att återfå kundernas och investerarnas förtroende.

Vad betyder det då att banken nu pudlar? Ja, om man ska vara krass och ärlig – inte särskilt mycket. Att Bonnesens aggressiva försvarslinje inte höll var ett faktum då hon tidigare i vår fick sparken, och åklagare Thomas Langrot valde att utreda Bonnesen för grovt svindleri – förenklat: att hon ljög om bankens inblandning.

En nystart?

Det som verkligen har betydelse för trovärdigheten är om banken framöver öppet redovisar vad man varit delaktiga i. Swedbanks utlovade transparens måste innehålla en detaljerad beskrivning av omfattningen: Hur många misstänkta kunder har man betjänat, och hur mycket svarta pengar har slussats genom banken under åren 2006-2016? Den period då (främst) ryska skurkar tvättat pengar genom Baltikum?

För ganska exakt ett år gjorde Danske bank just det, lade korten på bordet och började om. Swedbanks haveriutredning ska vara klar i början av 2020 – det är då det avgörs om Göran Persons löften om öppenhet och återvunnet förtroende var tomma ord eller en faktisk nystart.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet