SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Mohlin SVT

Analys: Flyktingfrågan minerad mark

Publicerad
Analys ·

Regeringen bjuder in till nationell samling för samtal. Förre statsministern Fredrik Reinfeldt vädjade till människor att öppna sina hjärtan. Det är allvarliga politiker som inte sticker under stol med att Sverige ställs inför stora utmaningar när alltfler flyktingar förväntas komma till våra gränser.

Fredrik Reinfeldt höll ett av sina mest omtalade tal veckorna före riksdagsvalet. Han bad om solidaritet och generositet gentemot dem som flyr från lidande i Syrien och Irak. Sedan Reinfeldt sommartalade är terrorn och mördandet än mer omfattande efter att Islamiska staten utropat sitt kalifat.

Reinfeldt aviserade också att den ökande flyktingmottagningen kommer att kräva stora utgifter, som går ut över välfärden. Han varnade även för att det kan uppstå spänningar i samhället som en följd av att många människor kommer hit. Jimmie Åkesson (SD) kände att han fick vind i ryggen av Reinfeldts tal. Vilken betydelse det hade för valresultatet är oklart, men sant är att var nionde väljare som i förra valet röstade på Moderaterna gick till Sverigedemokraterna.

Prognosen kan gynna SD

Sverigedemokraterna kan få ytterligare medgång efter migrationsverkets prognos, som försvårar problem som redan finns i kommunerna med att ordna bostad och skola. De andra partierna kommer att tala om solidaritet och fortsätta på Reinfeldts inslagna väg där hjärtat är öppet. Medan Sverigedemokraterna lär hävda att Sverige inte har råd med vad de kallar oansvarig massinvandring.

Det finns ingen officiell debatt i Sverige om att begränsa flyktinginvandringen och därmed ändra lagstiftningen. Förre migrationsministern Tobias Billström försökte. Han talade om att vi måste börja diskutera ”volymerna” . Det blev uppror, inte minst i hans eget parti, och ungdomsförbundet anklagade Billström för att vilja stänga Sveriges gränser. Sedan dess har ingen etablerad politiker förutom Sverigedemokraterna yppat något liknande.

6 EU-länder tar emot 80 procent av flyktingarna

Morgan Johansson, som ansvarar för migrationsfrågorna i regeringen, säger att det är dags för andra länder i EU att ta emot fler flyktingar. EU har ett gemensamt asylsystem men fördelningen bland länderna är ojämn när det gäller att ta emot flyktingar.

Av EU:s 28 länder tar sex emot nästan 80 procent av de flyktingar som kommer till EU. Sverige tar emot flest asylsökande per capita. Migrationsminister Morgan Johansson säger att han ska försöka få till stånd enskilda samtal med ledarna för EU:s länder när EU:s justitie- och migrationsministrar träffas i början av december. Så har alla migrationsministrar sagt genom åren – fördelningen av flyktingmottagandet har ännu inte blivit jämnare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.