Även efter succén i de egna leden med talet på lördagen är framtiden oviss för Anna Kinberg Batra, skriver SVT:s Margis Silberstein i en kommentar. Foto: TT

Analys: Fortfarande ovisst kring Anna Kinberg Batras framtid

Publicerad
ANALYS ·

Det var kanske Anna Kinberg Batras bästa tal någonsin. Men ödestalet, som det kallats, är inte det som beseglar hennes framtid som partiledare. Jublet i mötessalen i Karlstad stärker henne internt, men det som avgör är om det blir några applådåskor i opinionsmätningarna framöver.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Hon var självkritisk när det gäller Decemberöverenskommelsen. Och otydlighet kring utspelet den 19 januari om förhållandet till Sverigedemokraterna.

För säkerhets skull la hon nu till ett ”låt mig vara tydlig”, när hon till rungande applåder försäkrade att Sverigedemokraterna inte är ett parti man kan regera med.

Lika lite som med vänsterpartisterna, la hon till, vilket är att slå in vidöppna dörrar.

Beroende av SD vid varje omröstning

Men när man dissekerar det hon sa är det fortfarande otydligt vad hennes plan är för vad som skulle hända om Alliansen fäller regeringens budget i höst och Anna Kinberg Batra blir statsminister.

Vid varje omröstning i riksdagens kammare skulle Alliansen bli beroende av Sverigedemokraternas röster för att få igenom sina förslag. Varför skulle opinionsmätningarnas näst största parti göra det gratis?

Scenariot är hypotetiskt eftersom varken Liberalerna eller Centern är med på den moderata vagnen. Men själva principen kring förhållningssättet är viktig.

Anspelade på maken David

Talet i Karlstad var ett helt annat än det Anna Kinberg Batra höll i Visby i somras under Almedalsveckan, där hon i nationalistisk och som det uppfattades, i sverigedemokratisk anda, talade om svenska värderingar.

I Karlstad var hon inkluderande. Hon talade hon mycket om plikt och rättigheter och hon var noga med att ”det gäller alla”.

Den retoriken var inte helt olikt Stefan Löfvens återkommande tema. Anna Kinberg Batra anspelade till och med på sin man David Batra, när hon nämnde hudfärg och att det inte spelar någon roll var du kommer ifrån utan vart du är på väg.

Personlig i talet

Ett stående tema när Anna Kinberg Batra recenseras är att hon är stel och robotaktig. Även partikamrater i Karlstad som SVT Nyheter talat med bekymrade sig över den framtoningen.

”Hon är inte som Annie Lööf” var en brutal jämförelse.

I sitt tal på lördagen var Anna Kinberg personlig, när hon utgick ifrån sig själv och en hemsk sjukdom som inträffade i samband med hennes graviditet. Budskapet var att hennes liv stått på spe, men att hon rest sig.

– Och här står jag, sa hon.

 Undertexten var att då ska hon väl också klara av att resa ett parti som just nu är på fallrepet.

Reinfeldt kanske log

Partikamrater har ropat på en berättelse. De vill inte ha popcornpolitik, har de sagt. De kräver en berättelse.

De fick en, arbetslinjen 2.0.

Så Fredrik Reinfeldt, som mest hört om hur hans parti tagit avstånd från honom, kanske log ett av sina ganska sällsynta leenden.

Kinberg Batra talade om liberalismen och konservatismen, som moderat ideologi vilar på, och som hon ska försöka förena. En balansakt som kräver att hon går ner i spagat.

Liberala väljare flyr till Centern, antagligen på grund av förhållningssättet till Sverigedemokraterna och flyktingpolitiken. De konservativa tar sig till Sverigedemokraterna, som fått en större legitimitet efter utspelet den 19 januari. Samma spricka måste hon hantera internt i det egna partiet.

Ovissheten för framtiden

I perssonsk och löfvensk anda satte Anna Kinberg Batra upp mål för jobb och sysselsättning för de som är utrikes födda.

Precis som med Stefan Löfvens riktpunkter kan resultatet avlösas först ganska långt in i framtiden.  

Med Anna Kinberg Batras framtid som ledare för Moderaterna råder fortfarande ovisshet. Men det kan bli ett före och efter ödestalet i Karlstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Moderaternas kris

Mer i ämnet