Riksdagens talman Urban Ahlin (S). Arkivbild. Foto: TT

ANALYS: Friad men ändå fälld

Publicerad
Analys ·

Friad men ändå fälld. Den slutsatsen kan man dra av den interna granskning som Socialdemokraterna har gjort av anklagelserna mot talman Urban Ahlin. Inga belägg för sexuella trakasserier, men ett ”olämpligt och oprofessionellt” agerande, slår utredningen fast.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

På sätt och vis kan Urban Ahlin ändå andas ut idag. Anklagelserna som riktades mot honom i höstas handlade framför allt om sexuella trakasserier av en före detta medarbetare i den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Den advokat som nu granskat händelserna anser inte att det går att belägga att några sexuella trakasserier har ägt rum. En orsak är att det gått tio år sedan händelserna inträffade, vilket gör att det svårt att klarlägga det exakta händelseförloppet.

Advokatens bedömning är dock att ”situationen, oavsett vilken version som bedöms, inte når upp till vad som krävs” för att det ska vara fråga om ett brottsligt och straffbart agerande. Varken kvinnan ifråga eller Urban Ahlin själv påstår heller att några sex-sms skulle ha skickats mellan dem.

Allvarlig kritik mot en person i Ahlins ställning

Däremot menar advokaten som utrett frågan att kvinnan varit i underordnad ställning till Urban Ahlin och att hans uppträdande mot henne därmed har varit både ”olämpligt och oprofessionellt”. I sak är det förstås allvarlig kritik, inte minst eftersom den riktas mot en person i Urban Ahlins ställning.

Också det Socialdemokratiska partiet kritiseras i advokatens utredning. Partiet har inte brutit mot några regelverk men redan 2010 när den här frågan utreddes första gången fick Urban Ahlin en reprimand för sitt beteende.

Någon återkoppling till kvinnan från partiets sida skedde dock inte, enligt advokatens granskning.

Kommer lämna efter valet

Urban Ahlins agerande kom på nytt upp till ytan i höstens Metoo-kampanj. Samtidigt anklagades han för att vara en tyrannisk chef. De anklagelserna utreds separat av riksdagsförvaltningen.

I och med att Urban Ahlin är en framträdande socialdemokratisk politiker och dessutom innehar ett av landets högsta ämbeten, positionen som riksdagens talman, har anklagelserna mot honom fått stort genomslag i medierna.

Själv har Urban Ahlin, redan före höstens anklagelser, meddelat att han kommer att lämna riksdagen efter höstens val.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.