Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Janerik Henriksson/TT

Analys: ”Har Ebba Busch Thor lyckats knäcka SD-koden?”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Segertåget för Ebba Busch Thor fortsätter. Har Kristdemokraterna till slut lyckats knäcka SD-koden? Nu närmar sig partiet rekordnivåerna under Alf Svenssons storhetstid.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Alf Svensson har i det närmaste ikonstatus inom Kristdemokraterna. Det var under hans tid som partiledare partiet nådde sina hittills allra största framgångar. I riksdagsvalet 1998 fick Kristdemokraterna 11,8 procent av rösterna. Det har partiet inte varit i närheten av sedan dess.

I stället har KD efter rekordvalet 1998 successivt tappat väljare under lång tid. Förra mandatperioden blev en utdragen mardröm där partiet i princip oavbrutet låg under riksdagsspärren.

Gynnats av positioneringen

Först i valrörelsen, när partiledaren Ebba Busch Thor exponerades flitigt i debatter och utfrågningar, kom det ryck i opinionen som Kristdemokraterna så länge hade hoppats på.

Och opinionsuppgången har fortsatt även efter valet. I SVT/Novus väljarbarometer får partiet 10,6 procent vilket är en uppgång med två procentenheter jämfört med förra undersökningen. KD tar nu väljare från framför allt Sverigedemokraterna, men också från Moderaterna och Socialdemokraterna.

Kristdemokraterna har inte förlorat på de misslyckade försöken att bilda en alliansregering under hösten och vintern. I stället har partiet gynnats av den tydliga positioneringen i regeringsfrågan. Ebba Busch Thors mer konservativa retorik har sannolikt också fångat upp borgerliga väljare på högerkanten.

Samtidigt finns i denna väljarbarometer tecken som tyder på att en del gamla KD-väljare kan vara förvirrade av Ebba Busch Thors kursändring. Men de som lämnar partiet är betydligt färre än de som tillkommer.

För tidigt att fira

Partiets besked i mitten av mars månad om att glänta på dörren till Sverigedemokraterna ser också ut att ha gått hem hos väljarna. Det kan vara så att Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna till slut har lyckats knäcka den så kallade SD-koden, det vill säga hur partier kan ta tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. För det är tydligt att Kristdemokraterna nu framför allt tar väljare från just Jimmie Åkesson och hans parti.

Men det är för tidigt för Ebba Busch Thor och hennes partikamrater att fira ännu. En mandatperiod kan liknas vid ett maratonlopp och i så fall har politikerna hittills bara avverkat den första milen. Det är långt kvar till nästa riksdagsval år 2022 och även om opinionsmätningar kan vara nog så viktiga för humöret är det egentligen bara valresultatet som räknas.

Den stora utmaningen för Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna blir att både klara av att hålla i den uppgång som hittills har skett, och allra helst också att förstärka den under resten av mandatperioden. Då skulle Ebba Busch Thor kunna bli historisk i sitt parti genom att göra ett bättre valresultat än Alf Svenssons rekordval från 1998. Det skulle också kunna bana väg för ett maktskifte efter nästa val.

Men allt detta är förstås en öppen fråga denna vår. Kristdemokraternas eventuella framgångar under resten av mandatperioden beror heller inte enbart på vad partiet självt gör eller inte gör.

Också vad andra partier gör kan få direkt avgörande betydelse för KD:s fortsatta utveckling. Det handlar inte minst om Moderaternas vägval och vilka effekter eventuella positionsförflyttningar kan få för väljarströmmarna. Det handlar också om hur Sverigedemokraterna kommer att agera för att bromsa väljarflykten till KD. Om detta vet vi ingenting i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.