Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild Foto: Naina Hel n Jåma/TT

Analys: ”Läge för Löfven att ersätta glöggfesten med ett krismöte”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Läge för Stefan Löfven att ersätta glöggfesten med ett krismöte? Ja, en sämre julklapp kunde nog inte statsministern föreställa sig. SVT/Novus väljarbarometer bekräftar att Socialdemokraternas nedgång fortsätter och att Sverigedemokraterna nu är Sveriges största parti.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

SVT/Novus väljarbarometer markerar alltså ett historiskt skifte i svensk politik. För första gången i SVT/Novus undersökningar är Sverigedemokraterna större än Socialdemokraterna. Men SD:s övertag är inte statistiskt säkerställt. Det skiljer bara 0,3 procentenheter mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

Men det lär inte SD-ledaren och hans partikamrater bry sig om. Flera mätningar har på senare tid visat att Sverigedemokraterna är lika stora eller större än Socialdemokraterna. SVT/Novus väljarbarometer bekräftar denna opinionsutveckling.

För Socialdemokraterna är det förstås rena mardrömssiffrorna, medan Sverigedemokraternas självförtroende nu lär växa ytterligare.

Resultatet är logiskt

Men det vi ser är absolut inte oväntat. Resultatet i väljarbarometern är logiskt utifrån vad andra undersökningar har visat.

Väljarnas förtroende för Sverigedemokraternas politik på olika områden har ökat successivt de senaste åren och nyligen passerade Jimmie Åkesson dessutom Stefan Löfven i förtroendebarometern för partiledarna.

Socialdemokraternas nedgång och Sverigedemokraternas uppgång är de enda statistiskt säkerställda förändringarna i den här väljarbarometern.

S får ta smällen

Den senaste tidens uppgång för SD beror sannolikt i huvudsak på den grova kriminaliteten med uppmärksammade personrån, skottlossningar, överfall, mord och sprängattentat över hela landet.

Det skadar tilltron till regeringsmakten och som största regeringsparti får Socialdemokraterna ta smällen. Medborgarnas trygghet och säkerhet är statens grundläggande uppgift. Uppfattas regeringen inte klara av detta undermineras förtroendet för den som styr.

En annan sak som kan ha påverkat den senaste tidens opinionsutveckling är intervjun med Stefan Löfvens i SVT:s Agenda. Han frågades där ut om våldet och brottsligheten, men hans framträdande fick hård kritik av både politiska motståndare och partivänner.

Bland annat menade statsministern att han inte har sett den här utvecklingen komma, ett påstående som har kritiserats hårt. Han ville heller inte göra några kopplingar mellan invandring och kriminalitet, till skillnad från flera av sina kritiker.

Ökad oro hos allmänheten

De senaste årens utveckling har utan tvekan spelat Sverigedemokraterna i händerna. Flyktingkrisen 2015 har inneburit att invandrings- och integrationspolitiken blivit en huvudfråga i svensk politik. Här är Sverigedemokraterna det parti som har högst förtroende bland väljarna.

Till detta kommer alltså brottsutvecklingen och det faktum att allmänheten känner en ökad oro för att utsättas för brott och våld.

Tittar man på väljarflödena sedan valet 2018 har Sverigedemokraterna, enligt SVT/Novus väljarbarometer lockat till sig 490 000 nya väljare. SD tar väljare från de flesta andra riksdagspartier, men flest från Moderaterna. Ett annat parti som tappar många väljare till SD är Socialdemokraterna.

Kan inte bromsa nedgången

Sedan valet 2018 har Socialdemokraterna förlorat 200 000 väljare. De flesta har gått till just SD, vilket statsministern själv tolkar som att det framför allt är brottsutvecklingen som ligger bakom väljarflykten.

Många S-väljare har också lämnat för Vänsterpartiet, men de är ändå betydligt färre än de som gått till partier åt höger i svensk politik. Att bedriva en mer vänsterinriktad politik är alltså inte en självklar vinnare för Stefan Löfven och hans parti.

Oavsett vad har Stefan Löfven en tuff resa framför sig. Kan han inte bromsa opinionsnedgången lär kraven på hans avgång snart komma som ett brev på posten. Redan har en diskussion inletts i medierna om eventuella efterträdare, vilket kan tolkas som ett första varningstecken för statsministern.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.