Analys: Liberalernas helomvändning viktig signal till väljarna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Liberalernas helomvändning i regeringsfrågan är en viktig signal till väljarna. Men frågan är om det räcker för att rädda partiet kvar i riksdagen. Att locka tillbaka de väljare som flytt kan vara svårt, samtidigt som dagens besked riskerar att stöta bort de väljare som inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I både Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp finns en majoritet för att efter nästa val ingå i en borgerlig regering, även om en sådan skulle behöva stöd av Sverigedemokraterna. Men det finns också en betydande minoritet som motsätter sig detta.

Och tiden fram till det avgörande partirådet den 28 mars lär därför bli turbulent. Den interna kritiken är redan hård från tunga partidistrikt och profilerade partiföreträdare. Samtidigt angrips Liberalerna för sitt vägval av bland annat Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Det här innebär det för Liberalerna

Det som ändå talar för att Nyamko Sabuni kommer att få partirådets stöd för sin linje är att Liberalerna är hårt pressat av usla opinionssiffror och att de flesta inom partiet är överens om att det beror på samarbetet med Socialdemokraterna. Att söka sig tillbaka till ett samarbete med andra borgerliga partier kan därför framför allt ses som en ren räddningsoperation.

Skulle Nyamko Sabunis plan misslyckas är det svårt att se att hon kan sitta kvar. Men även om hon lyckas kan det politiska priset bli högt. Partiet är uppenbart fortsatt djupt splittrat i den här frågan.

Samtidigt är det inte självklart att dagens besked innebär den räddning som partiledningen hoppas på. Visst är det en viktig signal till väljarna, men att locka tillbaka de som har flytt kan vara svårt. Förtroendet för partiet bland dessa väljare har sannolikt fått sig en ordentlig törn och det är inte givet att de låter sig övertygas av dagens utspel. Samtidigt kan det vara så att många av de väljare som faktiskt finns kvar hos Liberalerna stödjer januarisamarbetet och därmed riskerar att stötas bort med dagens besked.

Press på Lööf om Vänsterpartiet

Skulle Liberalerna hålla fast vid dagens besked ökar sannolikheten för en moderatledd regering efter nästa val. Oavsett om Liberalerna åker ur riksdagen, eller lyckas hålla sig kvar, ökar Ulf Kristerssons chanser att bli statsminister efter valet. Det här ökar också pressen på Centerpartiet. Håller Annie Lööf och hennes partikamrater fast vid den nuvarande linjen kan det enda alternativet för Centerpartiet vara ett regeringssamarbete där också Vänsterpartiet ingår. Frågan är om centerväljarna är beredda att svälja det.

För Stefan Löfven minskar handlingsalternativen, men det han riskerar att förlora på sikt uppvägs åtminstone delvis av det han kan vinna kortsiktigt. I och med dagens besked ser det inte ut som att Liberalerna är beredd att utlösa en regeringskris redan i vår, vilket man tidigare har hotat med.

Ökad chans för Ulf Kristersson

Beskedet nu är att januarisamarbetet ska avvecklas under ordnade former efter höstens budgetbeslut och att Liberalerna därefter ska gå till val på egen hand. Det är ett inte bara väntat, utan också logiskt, besked. Samtliga januaripartier lär sannolikt vilja göra detsamma för att försöka distansera sig från de jobbiga kompromisser man tvingats till inom ramen för samarbetet.

För Sverigedemokraterna innebär dagens besked både för- och nackdelar. Ökar Ulf Kristerssons möjligheter att bli statsminister ökar också Sverigedemokraternas möjligheter att få ökat politiskt inflytande. Å andra sidan innebär en borgerlig regering där också Liberalerna ingår att det kan bli svårare för Sverigedemokraterna att driva igenom flera av sina hjärtefrågor.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.