Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator och Ulf Kristersson (M). Foto: SVT och Jonas Ekströmer/TT

Analys: ”M riskerar att anklagas för politiskt spel”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trots miljardlöftet lovar oppositionen att fullfölja försöket att köra över regeringen i riksdagen. Men att enas om hur nya välfärdsmiljarder ska finansieras är en svår nöt att knäcka för oppositionen. Och Moderaterna riskerar att anklagas för politiskt spel.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Förra veckan krävde Moderaterna tre miljarder kronor mer till landets kommuner. Kort därefter krävde Vänsterpartiet minst tio miljarder och Kristdemokraterna 6,7 miljarder.

En för regeringen fientlig majoritet tornade därmed upp sig i riksdagen eftersom Sverigedemokraterna sade sig vara beredda att stödja de andra oppositionspartierna.

Januaripartierna (Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna) fick därmed bråttom att sy ihop ett eget bud. Det gällde ju att förekomma förhandlingarna i riksdagen.

Vid en gemensam presskonferens i riksdagen idag lovade därför januaripartierna fem miljarder till landets kommuner och regioner.

”Väcker frågan om det politiska spelet är viktigare än sakinnehållet”

Därmed har regeringen lagt sig mitt emellan oppositionspartierna krav, och två miljarder kronor över Moderaternas bud. Moderatledaren Ulf Kristersson fick följaktligen frågan om han då var nöjd. Nej, svarade han. Men logiken är inte glasklar och väcker frågan om det politiska spelet är viktigare än sakinnehållet.

Att Vänsterpartiet och Kristdemokraterna är missnöjda med regeringens bud är mer förståeligt. De vill ju satsa mer på kommunerna än regeringen. Moderaterna däremot vill satsa mindre.

I stället är det för Moderaterna nu viktigare att budgetändringen görs så snart som möjligt och inte i vårändringsbudgeten i april.

Men där håller inte Sveriges kommuner och regioner, SKR, med. Kommunerna har inte likviditetsproblem. Enligt SKR:s chefekonom handlar det om att kunna planera inför 2021.

”Att finansiera denna satsning blir en svårare nöt att knäcka”

Genom att de tre oppositionspartierna nu avvisar regeringens bud kan nu förhandlingar inledas i riksdagen. Finns det då förutsättningar för att komma överens? Ja, i alla fall om att höja statsbidragen till kommunerna. Att finansiera denna satsning blir dock en svårare nöt att knäcka.

Två exempel: Moderaterna vill finansiera delar av höjningen med att sänka biståndet. Det säger både Vänsterpartiet och Kristdemokraterna nej till. Vänsterpartiet å andra sidan tycker inte att man behöver finansiera hela höjningen av statsbidragen. Det säger Moderaterna och Kristdemokraterna nej till.

Men det finns faktiskt några saker som oppositionspartierna av allt att döma är överens om. Det ena är att stoppa Miljöpartiets hjärtefråga om en ny variant av friåret, det s k utvecklingsåret, det andra är att stoppa Centerpartiets paradfråga om ett särskilt ingångsavdrag, vilket är en sänkning av arbetsgivaravgifterna för nyanlända och unga.

Det här skulle ge knappt två miljarder kronor i finansiering, men räcker alltså långt ifrån till Vänsterpartiets och Kristdemokraternas krav på kommunsatsningar.

”Fem miljarder kronor är på väg och det kan bli mer innan våren är över”

Å andra sidan är det av stort politiskt symbolvärde värde för inte minst Moderaterna och Vänsterpartiet att genom en uppgörelse kunna köra över regeringen i riksdagen. Det innebär en ökad beredvillighet att kompromissa. Samtidigt kan dessa partier inte avlägsna sig alltför mycket från sin ideologiska grund. Det är där huvudproblemet kommer att finnas när förhandlingarna i riksdagen går in i ett avgörande skede.

Oavsett vad är kommuner och regioner vinnare på den senaste tidens politiska turbulens i riksdagen. Minst fem miljarder kronor är på väg och det kan bli mer innan våren är över.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.