Analys: Ovanligt het debatt – läget är annorlunda den här gången

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Hotet om en misstroendeförklaring mot regeringen kommer att sätta sin prägel på kvällens partiledardebatt i SVT. Lyckas inte statsminister Stefan Löfven desarmera frågan kan Sverige snabbt vara på väg mot en regeringskris.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

En partiledardebatt mitt i en mandatperiod brukar inte alltid vara särskilt mycket att hetsa upp sig över. Men läget är annorlunda den här gången.

Frågan om en misstroendeförklaring mot regeringen har blivit högaktuell och i kvällens debatt kan partiledarna ta ännu ett steg mot en regeringskris – eller försöka desarmera frågan.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har skickligt styrt snacket inför partiledardebatten till att handla om hans krav på en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

Sjöstedt har också fått draghjälp av KD-ledaren Ebba Busch och M-ledaren Ulf Kristersson, som på fredagen förklarade sig villiga att stödja hans krav på en misstroendeförklaring. Även SD-ledaren Jimmie Åkesson är beredd att fälla Löfven, men det beskedet var mer väntat.

Sjöstedt kräver svar

Jonas Sjöstedt har krävt att Stefan Löfven i kvällens debatt ska lova att inte genomföra det utredningsförslag om arbetsrätten som just nu ligger på regeringens bord. Det innehåller bland annat fler undantag från turordningsreglerna och att det ska bli enklare för företag att säga upp personal.

Men Stefan Löfven kommer knappast kunna lämna de besked som Jonas Sjöstedt vill ha. I så fall rämnar hans regeringsunderlag. Både Centerpartiet och Liberalerna kräver att utredningen ska genomföras. Annars hotar de att dra in sitt stöd för Löfven och utan det kan han inte regera vidare.

Det innebär att Löfven får sätta sitt hopp till arbetsmarknadens parter. Återupptar de förhandlingarna kan Sjöstedt inte längre driva sitt krav på misstroende och Löfven räddas återigen från en regeringskris.

Kan leda till ett extraval

I annat fall får Löfven be en stilla bön att den oheliga alliansen i riksdagen spricker innan det är dags för en eventuell misstroendeomröstning. De inblandade partierna har nämligen inte mycket gemensamt i själva sakfrågan. Moderaterna och Kristdemokraterna vill gärna se över arbetsrätten och är i sak ganska nöjda med det utredningsförslag som finns. Vänsterpartiet däremot ser förslaget som ett frontalangrepp mot Sveriges löntagare. Sverigedemokraterna säger aldrig nej till att fälla regeringen och ur detta har det alltså formats en majoritet som säger sig vara beredd att avsätta Stefan Löfven och hans ministär.

Vad som händer sedan är höljt i dunkel. De partier som vill avsätta Löfven varken kan eller vill utgöra ett gemensamt regeringsalternativ. Det innebär att en misstroendeförklaring mycket väl kan utmynna i ett extraval.

Kan ge besk eftersmak

Kvällens debatt kommer också att visa hur stridslystna partiledarna inom oppositionen egentligen är. Frågan är bland annat hur långt Jonas Sjöstedt är beredd att gå, väl medveten om att en misstroendeförklaring kan bädda för Ulf Kristersson som statsminister. Frågan är också hur Kristersson motiverar att han på detta sätt försöker stoppa en politisk förändring som hans parti i decennier har försökt driva igenom, och att han så sent som för en vecka sedan gav ett helt annat besked i frågan. Ebba Busch befinner sig delvis i samma situation, men har en mer marginell roll och därmed mindre att förlora.

Ändå kan detta ge debatten en besk eftersmak om väljarna ges intrycket att det hela mest handlar om ett politiskt spel där sakfrågorna hamnat i bakgrunden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.