Mats Knutson svarar på tre frågor om den stundande striden om migrationspolitiken Foto: Amir Nabizadeh/TT

ANALYS: Nya flyktinglagen bäddar för politisk strid

Publicerad
Analys ·

Migrationspolitiken lär bli en politisk stridsfråga också i nästa riksdagsval. Även om riksdagen nu säger nej till lättnader för ensamkommande, bäddar frågan om en ny asyllag för fortsatt konflikt med oppositionen i riksdagen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Just nu bereder regeringen en ny migrationslag, som ska träda i kraft till sommaren. Men regeringen är splittrad och Socialdemokraterna och Miljöpartiet har helt olika åsikter i frågan. Dessutom är åsiktsskillnaderna i sak stora mellan regeringen och oppositionen till höger i riksdagen. Räkna därför med att den politiska striden om flyktingpolitiken fortsätter in i nästa valrörelse.

I somras presenterade den parlamentariska migrationskommittén sitt slutbetänkande. Kommitténs lagförslag har varit på remiss och kritiserats bland annat av Migrationsverket för att vara alltför luddigt i sina formuleringar. Samtidigt har Miljöpartiet, för att stödja den fortsatta processen, pressat fram ytterligare eftergifter av Socialdemokraterna. Det handlar bland annat om lättnader i reglerna för att ensamkommande ska få stanna i Sverige.

Men efter Centerpartiets besked förra veckan att partiet säger nej till dessa lättnader saknas nu en majoritet i riksdagen. Det är ett stort bakslag för Miljöpartiet, och innebär med stor sannolikhet att regeringen tvingas backa.

C mer restriktiva

Frågan är dock hur detta påverkar migrationspolitiken i stort. Centerpartiet väntas inte i grunden ompröva sin flyktingpolitik, utan är fortsatt positiva till exempelvis en generös humanitär skyddsgrund, vilket lär öka antalet beviljade uppehållstillstånd.

Däremot är Centerpartiets strategi nu att distansera sig från Miljöpartiet och Vänsterpartiet i flyktingpolitiken. Det kan innebära att partiet intar en något mer restriktiv hållning i vissa konkreta beslut. Partiets besked om de ensamkommande kan ses som ett uttryck för detta.

Trots att en ny migrationslagstiftning ska träda i kraft i sommar går det alltså ännu inte att säkert fastslå hur den kommer att se ut och vilka effekter den kommer att få. Med all säkerhet blir den stramare än den utlänningslag som gällde fram till 2015, men sannolikt mer generös än den tillfälliga lag som gällt sedan dess.

Det innebär att den politiska striden i riksdagen kommer att fortsätta. Framför allt Sverigedemokraterna och Moderaterna vill se en betydligt stramare flyktingpolitik. Med tanke på att en majoritet av väljarna också vill ha en mer restriktiv politik, har oppositionen alltså att driva frågan vidare inför nästa val.

Känsligt för S

Socialdemokraterna är pressade i frågan. Å ena sidan har statsminister Stefan Löfven gång på gång sagt att han vill minska antalet asylsökande till Sverige, å andra sidan har han också tvingats till upprepade eftergifter gentemot Miljöpartiet för att hålla ihop regeringen. Frågan är var smärtgränsen går för Socialdemokraterna: Ju mer partiet kompromissar med Miljöpartiet, desto större är risken att missnöjda väljare går till Sverigedemokraterna.

Att frågan är politiskt känslig för Socialdemokraterna är uppenbart. En remiss med flera förslag som bidrar till en mer generös flyktingpolitik ”smögs” ut sent i fredags eftermiddag för att minimera oönskad publicitet. Det handlar bland annat om mildare krav för anhöriginvandring och återinförande av en s k humanitär skyddsgrund, båda åtgärderna bedöms öka antalet beviljade uppehållstillstånd.

Just nu kretsar det mesta i den svenska samhällsdebatten kring coronakrisen och dess konsekvenser. Men var säker på att när krisen väl ebbar ut, kommer migrationsfrågan tillbaka upp på agendan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.