Analys: Oppositionen ger regeringen en knäpp på näsan

Publicerad
Analys ·

Regeringen är åter på väg att bli överkörd i riksdagen. I och med att även Sverigedemokraterna ställer sig bakom förslaget om mer pengar till äldreomsorgen finns nu en majoritet i riksdagen. Oppositionen kan inte motstå frestelsen att ge regeringen en knäpp på näsan.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

För ett år sedan samlades oppositionen i riksdagen och körde över regeringen om mer pengar till landets kommuner.

Nu tycks det vara dags igen. På torsdagsförmiddagen presenterade Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ett initiativ till en extra ändringsbudget med förslag om ytterligare 4,35 miljarder kronor till äldreomsorgen under innevarande år. Regeringen och januaripartierna har redan beslutat om ett tillskott på fyra miljarder kronor i år. Nu vill M, V och KD mer än fördubbla den satsningen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har meddelat att även hans parti ställer sig bakom förslaget. Därmed bildas en majoritet för det i riksdagen.

Retar gallfeber på S

Samtidigt retar det förstås gallfeber på Socialdemokraterna att oppositionen tar det politiska initiativet i en fråga som traditionellt ses som en socialdemokratisk hjärtefråga. Just detta är också ett viktigt skäl till att en ganska spretig opposition kan enas i den här frågan. Partierna vill försöka ge regeringen en knäpp på näsan och väljer en aktuell fråga där man faktiskt kan enas.

Coronakommissionens kritik mot äldreomsorgen blir därmed också ett argument för att begära snabba beslut av riksdagen.

Det nya normala

Samtidigt får det konsekvenser att M, SD, V och KD nu enas om en budgetåtgärd som också ska gälla permanent, det vill säga även efter nästa val. Det innebär att även vid ett regeringsskifte kommer en eventuell M/KD-regering att behöva samarbeta med Vänsterpartiet om just denna fråga!

Socialdemokraterna kommer naturligtvis inte att gå emot denna satsning i riksdagen, men man kommer att anklaga oppositionen för att inte vara trovärdig och för att ägna sig åt politiskt spel.

Med återkommande försök från oppositionen i riksdagen att driva igenom olika budgetbeslut påverkas också det som brukar kallas en sammanhållen budgetprocess, det vill säga att olika reformer och förslag vägs mot varandra i ett gemensamt ställningstagande.

Samtidigt är det uppenbart att med ett läge där regeringen saknar majoritet är detta agerande sannolikt det nya normala. Ytterst är det alltid riksdagsmajoriteten som bestämmer.

Ingen akut pengabrist

Frågan är dock hur viktigt det är för landets kommuner att snabbt få dessa extrapengar till äldreomsorgen. Enligt organisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, går landets kommuner bättre än på mycket länge. Förra året blev det samlade överskottet 30 miljarder kronor – mycket beroende på frikostiga statliga stöd. Någon akut brist på pengar tycks kommunerna, som är ansvariga för äldreomsorgen, alltså inte ha.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.