Analys: ”Oppositionen pressar på för mer krisåtgärder – nytt paket på väg”

Publicerad
Analys ·

Oppositionen pressar på för omfattande direktstöd till företagen. Men finansministern har spjärnat emot och varnar för att redan nu dra på sig allt för stora kostnader. Ändå ser det ut som att regeringen, åtminstone delvis, kommer att gå oppositionen till mötes. Ett nytt krispaket är på väg.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

När oppositionen nu presenterar sina alternativ till regeringens krispolitik framträder två tydliga huvudfrågor. Den ena är frågan om mer av direktstöd till krisdrabbade företag, den andra är frågan om mer resurser till kommuner och regioner.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna driver alla på för ett omfattande omsättningsstöd till företag som drabbats hårt av coronakrisen. Tanken är att staten ska gå in och kompensera företag som tappat en stor del av sin omsättning på grund av krisen.

Coronapandemin

Kostnaden för staten oklar

Hur mycket detta kommer att kosta staten är oklart eftersom det beror på hur ett sådant system utformas. Men Kristdemokraterna har i sin ekonomiska motion bedömt att deras förslag till omsättningsstöd kommer att landa på 80 miljarder kronor.

De tre oppositionspartierna till höger i svensk politik vill också se ytterligare sänkningar eller helt slopande av arbetsgivaravgifterna under en begränsad period. Också detta skulle vara kostsamt för staten. Sverigedemokraterna bedömer att ett slopande av arbetsgivaravgifterna under tre månader skulle kosta 120 miljarder kronor utöver den sänkning som regeringen redan har genomfört.

Också Moderaterna vill ha helt slopade arbetsgivaravgifter, ett omfattande direktstöd till företag och möjlighet till heltidspermitteringar i krisdrabbade företag. Kostnaden för detta bedöms av Moderaterna till 100 miljarder kronor i månaden.

”Oppositionen tar små risker”

Oppositionen tar små risker med att kräva omfattande insatser, en regering är ansvarig för att ekonomin håller ihop och för att de åtgärder som genomförs också kan försvaras i efterhand. Därför är det på sätt och vis naturligt att oppositionen driver på för mer omfattande krisåtgärder i det läge vi nu befinner oss i.

Mycket tyder dock på att Socialdemokraterna kommer att acceptera någon form av omsättningsstöd till krisdrabbade företag. Frågan drivs av de båda samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna, som kräver just sådana insatser.

Dessutom ser den ekonomiska utvecklingen nu ut att försämras ytterligare. Med ett BNP-fall på 7-8 procent i år och en arbetslöshet på över 10 procent lär det inte vara några problem att motivera ytterligare krispaket.

”S försöker hålla emot”

Frågan var också uppe i riksdagens finansutskott på onsdagsmorgonen, men ledde inte fram till något skarpt beslut. Regeringen och samarbetspartierna är just nu uppe i slutfasen av en förhandling om ett nytt krispaket, som kommer att presenteras inom kort.

Hur omfattande omsättningsstödet blir i detta paket är dock oklart. Socialdemokraterna har försökt hålla emot, bl a med argumentet att det kan vara oklokt att redan nu dra på sig alltför stora kostnader. Krisen kan bli långvarig och kräva betydande insatser också längre fram. Då ska det finnas ett ekonomiskt utrymme för detta, menar exempelvis finansminister Magdalena Andersson. Den här typen av direktstöd är heller inte alldeles enkelt att utforma. Det kan vara svårt att bedöma både vilka företag som har rätt till stödet och med hur mycket.

En annan fråga där regeringen är satt under press från riksdagen är statsbidragen till kommuner och regioner. Här kördes regeringen över av oppositionen så sent som i januari i år och när skuggbudgetarna.

Flera vill ha höjt stöd

När oppositionen presenterat sina skuggbudgetar i riksdagen står det också klart att här finns stöd för mer pengar än regeringen anvisat till kommuner och regioner.

Regeringen föreslog i vårbudgeten en höjning av de generella statsbidragen med 15 miljarder kronor, vilket är tänkt att kompensera kommuner och regioner för minskade skatteintäkter till följd av coronakrisen.

Övriga riksdagspartier vill gå längre och talar om ytterligare höjningar med mellan fem och tio miljarder kronor. Sannolikt kommer Vänsterpartiet i sin vårbudgetmotion, som presenteras i morgon, att gå ännu längre.

Vad regeringssidan svarar på detta är ännu oklart. Finansminister Magdalena Andersson har sagt att hon är beredd att vid behov ge mer pengar till kommuner och regioner, samt att staten ska stå för alla extrakostnader som är förknippade med coronakrisen. Om oppositionen nöjer sig med dessa besked är dock en annan historia.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet