Stefan Löfven och regeringen ser ut att få en jobbig resa fram till nästa val. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Analys: ”Oppositionen slipar knivarna – en giftig cocktail för statsministern”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Oppositionen slipar knivarna. Vänsterpartiet vill köra över regeringen i riksdagen och Moderaterna vill ha extraval. Det kan sammantaget visa sig vara en giftig cocktail för statsministern. Räkna med en turbulent vår i riksdagen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Den som trodde att den politiska våren skulle bli lugnare efter höstens nagelbitare med misstroendehot mot arbetsmarknadsministern lär få tänka om.

Beskeden i årets första partiledardebatt slår an ton inför våren. Det handlar av allt att döma om ett ytterligare skärpt tonläge och förhöjd konfliktnivå i svensk politik.

Stefan Löfven och regeringen ser ut att få en jobbig resa fram till nästa val.

Målet att avsätta Löfven är glasklart

På ena sidan vill Vänsterpartiet nu ta steget fullt ut och utöka samarbetet med Moderaterna och Kristdemokraterna för att försöka fälla regeringen i riksdagen.

På andra sidan är Moderaterna glasklara med sitt besked: Målet är ett extra val för att avsätta Stefan Löfven.

De här två målsättningarna kan tillsammans visa sig utgöra en giftig cocktail för statsministern och för regeringen.

Vänsterpartiets ambition med sitt försök att köra över regeringen är att pressa Löfven till eftergifter, Moderaternas ambition är att avsätta regeringen, och den ambitionen delas av såväl Kristdemokraterna som Sverigedemokraterna.

Så även om Vänsterpartiet inte vill avsätta Löfven är det just det som kan bli konsekvensen om oppositionspartierna kan enas och därmed köra över regeringen i riksdagen.

Handlar delvis om att hantera interna problem

Redan i höstas när oppositionen riktade ett misstroendehot mot arbetsmarknadsministern varnade Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen för nyval. Att oppositionen kör över regeringen om budgeten, vilket det som nu kan hända faktiskt handlar om, är en betydligt större sak.

Den process som nu inleds i riksdagen kan alltså få långtgående konsekvenser. Den här typen av politisk strid i en central budgetfråga kan dessutom drivas av sin egen dynamik till en situation där parterna tappar kontroll över processen.

För både Vänsterpartiet och Moderaterna handlar den hårdare tonen mot regeringen delvis om att hantera interna problem. Efter januariavtalet har Jonas Sjöstedt kritiserats internt för att ha släppt fram Löfven alltför lättvindigt. Det försöker Sjöstedt nu ta igen med tuffare krav på regeringen.

För Moderaterna är läget likartat. Partiets slutsats idag är att Moderaterna gjorde en alltför slät figur under förra mandatperioden. Det försöker UIf Kristersson råda bot på nu. Pressen är stor inifrån partiorganisationen att bli tuffare gentemot regeringen, bl a för att försöka stoppa väljarflödet till Sverigedemokraterna.

Räkna med att regeringen bjuder över

Ännu finns dock tid för regeringen att rädda situationen. Stefan Löfvens kaxiga besked på onsdagen var att Moderaternas bud på tre miljarder kronor mer till kommunerna är för ”snålt”. Statsministern säger sig vilja ha större satsningar på kommunerna, men vill inte ge besked om hur mycket.

Socialdemokraterna har heller inte råd att låta Moderaterna bjuda över dem på deras egen planhalva. Välfärden har alltid varit en av socialdemokratins viktigaste paradfrågor. Så räkna med att Socialdemokraterna och därmed regeringen kommer att bjuda över allt vad oppositionen i riksdagen kommer överens om. Bara så kan Löfven dessutom de splittra den gemensamma front som annars hotar att växa fram i riksdagen.

Moderaterna och Kristdemokraterna har dessutom lagt in egna begränsningar för hur mycket de kan bjuda: Allt ska vara finansierat med utgiftsminskningar på andra områden. Och här tycker oppositionspartierna helt olika, vilket därmed drastiskt minskar utrymmet för höjda statsbidrag till kommunerna.

Det finns dock besparingar där oppositionspartierna faktiskt tycker ungefär samma sak och därför skulle kunna komma överens. Två sådana exempel är utvecklingsåret och ingångsavdraget. Utvecklingsåret är en ny variant av friåret som Miljöpartiet drivit igenom och ingångsavdraget är sänkta arbetsgivaravgifter för nyanlända och unga, en hjärtefråga för Centerpartiet.

Våren stora politiska budaktion

Det här lär innebära att också dessa partier är beredda att öppna plånboken för att bjuda över oppositionspartierna i riksdagen.

Hur detta än slutar lär alltså landets kommuner kunna räkna med klirr i kassan när vårens stora politiska budauktion är över.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.