Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT, Claudio Bresciani/TT

Analys: ”Överraskande stort V-stöd för C-samarbete”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Endast tre av Vänsterpartiets partidistrikt säger klart och tydligt nej till regeringssamverkan med Centerpartiet. Ett oväntat besked med tanke på hur olika de båda partiernas politik faktiskt är. Uppenbart finns en stark längtan inom Vänsterpartiet efter makt och inflytande.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Valutgången 2018 blev en maktpolitisk besvikelse för Vänsterpartiet. Partiet förlorade sin roll som samarbetspartner till den rödgröna regeringen. I stället övertogs den rollen av Centerpartiet och Liberalerna.

Sedan dess har Vänsterpartiet haft begränsat politiskt inflytande på regeringens politik. Endast vid enstaka tillfällen, då samtliga oppositionspartier, inklusive Sverigedemokraterna, har enats bakom ett förslag, har oppositionen kunnat köra över regeringen.

Siktar på regeringssamarbete

Den nya V-ledaren Nooshi Dadgostar har därför siktet inställt på att efter nästa val föra in Vänsterpartiet i ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Bara så lär de kunna erövra regeringsmakten.

Och Vänsterpartiets längtan efter makt och inflytande är uppenbart stor. Så stor att partiet, trots sin ideologi, tycks vara berett att sitta i en regering med ett parti som man brukar utmåla som kallhamrade nyliberaler.

SVT:s enkät till Vänsterpartiets distrikt visar att endast tre partidistrikt säger klart och tydligt nej till att sitta i en regering med Centerpartiet. Däremot säger 11 distrikt ja till att sitta i samma regering, medan 15 distrikt är positiva till ett samarbete med Centerpartiet. Åtskilliga distrikt svarar vet ej, vilket skapar osäkerhet kring undersökningen, men trots detta kan man konstatera att stödet är oväntat starkt för ett regeringssamarbete med Centerpartiet.

Motpoler i många frågor

Det är överraskande inte minst med tanke på de betydande ideologiska och sakpolitiska motsättningarna mellan partierna. Faktum är att Vänsterpartiet och Centerpartiet i flera sakfrågor är varandras motpoler. Det handlar inte minst om den ekonomiska politiken där partierna bland annat står emot varandra i synen på skatterna, privata alternativ inom välfärden, friskolorna, arbetsmarknadspolitiken och arbetsrättsfrågorna, för att ta några exempel. Vänsterpartiet har länge hotat med en misstroendeomröstning om Las-frågan och nu även om förslaget om marknadshyror, två frågor som just Centerpartiet driver.

Så vad är man då överens om? Ja, det som framför allt förenar partierna är ambitionen att hålla Sverigedemokraterna borta från den regeringsmakten. Detta i kombinationen med Vänsterpartiets egna maktambitioner tycks vara vägledande för partiets öppning för ett regeringssamarbete med Centerpartiet.

Problemet är dock att hittills tycks denna kärlek vara obesvarad. Centerledaren Annie Lööfs besked är att hon inte är beredd att inleda något budgetsamarbete med Vänsterpartiet. Partierna är alltför olika, resonerar hon.

Å andra sidan är Annie Lööfs besked till Sverigedemokraterna ännu mera kategoriskt. Hon har tydligt deklarerat att hon aldrig tänker släppa fram en regering som tar stöd av SD.

Och det har fått både Nooshi Dadgostar och statsminister Stefan Löfven att hoppas att efter ett riksdagsval ändå på något sätt kunna få med Centerpartiet i ett regeringssamarbete. Ytterst kan det bli avgörande för vem som styr Sverige under nästa mandatperiod.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.