SVT:s Mats Knutson: Coronafaktorn har ebbat ut och debatten om gängkriminalitet gynnar inte regeringen Foto: SVT Helgstudion / Nils Petter Nilsson, TT

Analys: ”Regeringen tar stryk i opinionen av debatten om kriminaliteten”

Publicerad
Analys ·

När allt mer av debatten kretsar kring grova våldsbrott och gängkriminalitet tar regeringen stryk i opinionen. Novus förtroendebarometer visar att väljarnas förtroende nu faller för både regeringen och statsminister Stefan Löfven.  

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Novus förtroendebarometer visar alltså en signifikant nedgång för regeringen. I mars uppgav 48 procent av väljarna att de hade förtroende för regeringen som helhet. I dag svarar endast 30 procent att de har förtroende för regeringen.

Coronafaktorn ebbar ut

Huvudförklaringen är att coronafaktorn nu håller på att ebba ut helt i svensk opinion. I stället är frågor som brottslighet och migration tillbaka på väljarnas agenda.

Som en naturlig konsekvens av det minskade förtroendet för regeringen som helhet faller också väljarnas förtroende för statsminister Stefan Löfven. Han toppar inte längre förtroendebarometern utan har ersatts av Jonas Sjöstedt, som med knapp marginal lägger beslag på förstaplatsen.

Men det som förklarar Sjöstedts förstaplats är inte i första hand en kraftig ökning av förtroendet för honom, utan snarare en signifikant nedgång för Löfven.

Ändå är det förstås pikant att Sjöstedt som leder ett parti som just nu har drygt nio procent i opinionsstöd lyckas uppvisa ett bredare förtroende än Löfven, som inte bara leder ett parti på 27 procent i senaste väljarbarometern utan dessutom är Sveriges statsminister.

Risk att V tappar när Sjöstedt försvinner

För Sjöstedt är det dock ändå lite plåster på såren inför hans avgång. Efter förra valet utestängdes han från makten av just Stefan Löfven.

Att Sjöstedt toppar förtroendeligan betyder dock inte särskilt mycket politiskt. Han är på väg ut ur svensk politik och avgår som partiordförande i november.

Risken Vänsterpartiet löper när han slutar är dock att partiet tappar väljare. Jonas Sjöstedt är utan tvekan en stor tillgång för sitt part. Samtidigt är det uppenbart att många väljare tycks ha förtroende för Sjöstedt utan att för den skull rösta på partiet. 

Oavsett vad kan det stora förtroendet för Sjöstedt skapa problem för hans efterträdare Nooshi Dadgostar som just nu lanseras av partiet. Att ta över efter en populär partiledare som har höga förtroendesiffror är mycket svårt. Nooshi Dadgostar ska alltså inte bli överraskad om Vänsterpartiet backar i opinionen när hon tillträder.

Bräckligt förtroende för samtliga partiledare

Förtroendebarometern bjuder i övrigt inte på några större överraskningar. Som vanligt ät Miljöpartiets båda språkrör inblandade i bottenstriden. Numera gör de även sällskap här med Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Det så kallade balansmåttet visar dock att förtroendet är ganska bräckligt för samtliga partiledare. Endast Jonas Sjöstedt lyckas nå upp till positivt värde, men bara med en procent. Resten hamnar på minus, det vill säga fler saknar förtroende än har förtroende för dem.

Det sämsta balansmåttet har Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, som hamnar på -49 procent. Mot bakgrund av detta är det kanske klokt av henne att avgå. Ju lägre förtroende bland väljarna desto, svårare att nå fram med sitt budskap. 

Sabuni får svårt att övertyga

Det innebär också att Nyamko Sabuni lär få det svårt i debatten. Med ett balansmått på -46 procent ser hon ut att få det tufft att övertyga väljarna om varför de ska rösta på Liberalerna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.