Foto: Henrik Montgomery /Jonas Ekströmer/TT

Analys: ”Nu måste Centerpartiet och Liberalerna bekänna färg”

Publicerad
Analys ·

Den utdragna regeringsbildningen är på väg mot ett första avgörande. Det kan sluta med att M-ledaren Ulf Kristersson blir statsminister, men om en riksdagsmajoritet röstar nej kan det också bana väg för en S-ledd regering.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Oavsett vad ökar nu dramatiken i regeringsfrågan. Ulf Kristerssons nya regeringsuppdrag innebär att det sätts en tydlig tidsgräns för processen. Nu måste Centerpartiet och Liberalerna bekänna färg.

Snart två månader har gått sedan valet. Talman Andreas Norlén blir uppenbart alltmer stressad i sina försök att få till en ny regering. Därför har kraven sänkts när Ulf Kristersson nu ska testas som statsminister. Ingenting har ju i sak förändrats sedan Kristerssons förra sonderingsuppdrag. De politiska låsningarna är desamma. Skillnaden är att talmannen numera inte anser sig behöva vara säker på att hans statsministerkandidat tolereras av riksdagen. Talmannen är ändå beredd att göra ett försök.

Regeringsbildningen

Andreas Norlén kallar inte Kristerssons regeringsuppdrag för ett sonderingsuppdrag. I stället säger talmannen att han förhandsaviserar Kristersson som statsministerkandidat. I praktiken innebär det att han ger honom fram till måndag nästa vecka för att sätta ihop sitt regeringsalternativ. Därefter kommer talmannen att gå till riksdagens kammare med förslaget och en statsministeromröstning kan därmed hållas tidigast onsdagen den 14 november.

Oklart om Kristersson blir ny statsminister

I dagsläget finns dock inte mycket som tyder på att Kristersson kommer att röstas fram som statsminister. Centerpartiet och Liberalerna håller alltjämt fast vid att inte släppa fram en borgerlig regering som behöver stöd av Sverigedemokraterna. C-ledaren Annie Lööfs formuleringar om en ”liten, konservativ högerregering” ser alltså fortfarande ut att gälla. Och att Centerpartiet och Liberalerna plötsligt skulle vara beredda att sitta i en sådan regering får alltjämt anses vara osannolikt.

Förutsättningarna för Ulf Kristersson att bli statsminister har knappast heller ökat sedan det framkommit att Moderaterna och Kristdemokraterna förra veckan stoppade planerna på att ge ett sonderingsuppdrag till Annie Lööf. Centerpartisterna lär efter detta knappast vara mer välvilligt inställda till att släppa fram Kristersson som statsminister.

Vad tjänar då en statsministeromröstning till? Ja, det tvingar i alla fall partierna att sätta ner foten vid voteringsknapparna. I ett skarpt läge tvingas partierna att bekänna färg, inte bara diskutera olika alternativ. I en voteringssituation måste de trycka på antingen grön, gul eller röd knapp. Det finns inga andra alternativ.

Därmed kan en omröstning om Kristersson, även om han inte blir vald, innebära ett steg framåt för regeringsbildningsprocessen. Antingen väljs Kristersson eller kan hans alternativ definitivt avföras från agendan. Detta skulle i sin tur kunna öppna för andra regeringsalternativ. Antingen kan talmannen ge ett liknande uppdrag till Stefan Löfven eller utse Annie Lööf till sonderingsperson. Enligt talmannen vill hon ha uppdraget, bland annat för att undersöka förutsättningarna för en alliansregering med stöd av Miljöpartiet.

”Kan innebära spiken i kistan för Alliansen”

Dagens regeringsuppdrag till Kristersson kan också innebära spiken i kistan för Alliansen. Väljer Centerpartiet och Liberalerna att rösta nej till Kristersson blir det svårt att hävda att Alliansen existerar som enhet.

Det skede den här processen nu går in i kommer alltså att sätta hård press på både Centerpartiet och Liberalerna. Ulf Kristersson har i dag en försonlig ton mot sina allianskolleger och understryker samtidigt att det alternativ han vill gå till riksdagen med kanske inte blir det bästa, men i alla fall det minst dåliga. Han erbjuder också de Allianspartier som inte sätter sig i hans regering en möjlighet att ansluta senare, eller att helt enkelt avsätta hans regering om de är missnöjda.

Det är alltså inget enkelt beslut för vare sig Centerpartiet eller Liberalerna. Väljer de att fälla Kristersson i den kommande statsministeromröstningen kan de i stället bana väg för en ny S-ledd regering. Säger de nej även till detta kan ett extraval bli enda utvägen i den krångligaste parlamentariska situation vi har upplevt i modern tid.

Ulf Kristersson lovar dem också att helhjärtat föra Alliansens politik. För att få Sverigedemokraterna på kroken lägger han också till sitt krav på en stramare migrationspolitik. Några samtal med Sverigedemokraterna  blir det dock inte.

Budgeten kommer att läggas fram ändå

Talmannens upplägg innebär att en statsministeromröstning om Ulf Kristersson kan hållas tidigast på onsdag i nästa vecka, alltså den 14 november. Om det verkligen blir så är dock inte klart ännu. Dagen därpå, den 15 november, lägger nämligen den nuvarande regeringen fram sin övergångsbudget. Det datumet är reglerat i grundlagen och budgeten kommer att läggas fram då oberoende av när en statsministeromröstning sker.

Enligt talmannen kan detta leda till att statsministeromröstningen skjuts upp en eller två dagar. Han kommer här att ha överläggningar med riksdagspartiernas gruppledare för att försöka komma överens om en lämplig ordning.

Oavsett vad kan allt detta leda till uppochnervända världen i riksdagen. Det är fullt tänkbart att riksdagen röstar nej till Ulf Kristersson som statsminister, men ändå röstar ja till Moderaternas budgetmotion. Hur riksdagen ska hantera en sådan situation blir en delikat fråga för partierna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet