Sanningens minut närmar sig för Centerpartiet och Liberalerna. Nobbar de även Löfven riskerar den här regeringsbildningen att bli en utdragen historia, anser SVT:s politiska kommentator Mats Knutson. Foto: TT

Analys: Beskedet illustrerar tydligt det sönderfall av Alliansen vi nu bevittnar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ulf Kristerssons besked, att han ger upp sitt försök att bilda regering, illustrerar tydligt sönderfallet av Alliansen.

Stefan Löfven (S) får nu möjligheten att försöka bilda en ny regering. Det innebär att sanningens minut närmar sig för Centerpartiet och Liberalerna. Nobbar de även Löfven riskerar den här regeringsbildningen att bli en utdragen historia.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Ulf Kristersson (M) lämnade på söndagen det förväntade beskedet att han nu ger upp sitt första försök att bilda en borgerlig regering.

Beskedet illustrerar tydligt det sönderfall av Alliansen vi nu bevittnar. Centerpartiet och Liberalerna har effektivt stoppat Kristerssons ambition att bli statsminister. För dem är det viktigare att politiskt isolera Sverigedemokraterna än att Alliansen kan ta regeringsmakten. Ett betydelsefullt besked inför den fortsatta regeringsbildningsprocessen.

Regeringsbildningen

”Centerpartiet har en nyckelroll”

Alliansen har nu delats i två inbördes block med Moderaterna och Kristdemokraterna på ena sidan, och Centerpartiet och Liberalerna på den andra sidan. Kristerssons försök att bilda regering har lett till att allianspartierna splittrats på exakt det sätt som både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna eftersträvar.

Vilka konsekvenser det får framgent är ännu svårt att dra några säkra slutsatser om.

När talmannen i morgon, måndag, har träffat partiledarna för en ny talmansrunda lär Stefan Löfven få i uppdrag att bilda en ny regering. Viktigast för honom då blir att övertyga Centerpartiet och Liberalerna om att bli en del av hans regeringsunderlag. Bara så kan han skapa en majoritet i riksdagen för sitt regeringsalternativ.

Centerpartiet har en nyckelroll här för med deras mandat når han den magiska gränsen på 175 mandat för att bli framsläppt som statsminister. Det innebär dock inte att den regering han bildar behöver innehålla samtliga partier som släpper fram honom som statsminister.

Men frågan är om Centerpartiet kommer att ge Stefan Löfven sitt stöd. I en statsministeromröstning räcker det dock med att avstå från att rösta. Det behövs inga ja-röster, vilket är tänkt att underlätta för en minoritetsregering att tillträda.

”Skattepolitiken en vattendelare”

Det som talar för att Centerpartiet, och eventuellt också Liberalerna, lägger ner sina röster i en statsministeromröstning om Löfven är att de då uppnår sitt övergripande politiska mål, att politiskt isolera Sverigedemokraterna. Det var ju det som var utslagsgivande för deras nej till Ulf Kristersson som statsminister.

Samtidigt har inte minst Centerledaren Annie Lööf varit mycket hård i sin kritik mot Stefan Löfven och Socialdemokraterna. Mot den bakgrunden är det svårt att se att hon utan en betydande svekdebatt kan släppa fram Löfven. Sakpolitiskt står Socialdemokraterna och Centerpartiet långt ifrån varandra.

Skattepolitiken är en tydlig vattendelare där Centerpartiet förordar stora skattesänkningar, medan Socialdemokraterna har gått till val på en politik som snarare bygger på oförändrade eller höjda skatter. En annan stridsfråga mellan partierna är arbetsrätten där Centerpartiet vill ha stora förändringar, en politik Socialdemokraterna är starkt kritiska till.

”Alternativet är ett extra val”

Räkna ändå med att Stefan Löfven är beredd att erbjuda framför allt Centerpartiet, men också Liberalerna stora politiska eftergifter för att få över dem på sin sida och samtidigt fortsätta bryta sönder det borgerliga blocket. Att erövra regeringsmakten och splittra borgerligheten är historiskt två av socialdemokratins viktigaste mål.

Om Centerpartiet i slutändan ändå väljer att inte släppa fram Stefan Löfven som statsminister fördjupas den politiska krisen i Sverige ytterligare. Det blir då svart på vitt att varken Stefan Löfven eller Ulf Kristersson har det stöd som krävs för att bli statsminister.

I ett sådant läge tvingas partierna tänka om helt i försöken att bilda en regering. Några sådana öppningar går dock ännu inte att skönja. Alternativet är ett extra val, men det är inte självklart att ett sådant skulle göra det parlamentariska läget mindre komplicerat.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet