Analys: ”Sverigedemokraternas framgångar bland arbetare en rysare för Socialdemokraterna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraterna fortsätter sakta men säkert att knapra åt sig väljare samtidigt som Moderaterna fortsätter att tappa. Men även om vårens trend alltså håller i sig, är förändringarna relativt små i SVT/Novus sista väljarbarometer före sommaren.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Att Sverigedemokraterna blivit ett stort parti syns tydligt när man borrar lite djupare i SVT/Novus statistik, som ligger till grund för väljarbarometern. Partiet är numera största parti i flera väljargrupper.

GRAFIK: Så skulle vi rösta om det var val i dag

Med statistiken som utgångspunkt kan man också ganska tydligt identifiera den genomsnittlige SD-väljaren. Den har sannolikt dessutom förändrats en del efter de senaste årens väljarström från Moderaterna.

Först kan man konstatera att Sverigedemokraterna i dag är det största partiet bland manliga väljare. Stödet bland kvinnliga väljare är dock fortsatt svagt, vilket kan ses som en viktig förklaring till partiledningens försök att bredda partiets politik. På senare tid har partiledaren Jimmie Åkesson lyft sjukvårdspolitiken och frågor som rätt till heltid för kvinnor.

LÄS MER: Närmare en tredjedel av svenska män stödjer SD

SD passerar S bland arbetare

Men det finns andra delar av den här statistiken som ger Socialdemokraterna rysningar. Sverigedemokraterna är numera också störst i den grupp som definierar sig som arbetare. Det är traditionellt en stark väljargrupp för Socialdemokraterna, men där man alltså nu passerats av Sverigedemokraterna. Utöver detta är SD dessutom störst bland egenföretagare och arbetslösa.

Geografiskt kan man konstatera att Sverigedemokraterna är starkast i Småland och i södra Sverige. Tittar vi på inkomster har partiet i dag stöd av många väljare med ganska bra inkomster.

Bland dem som tjänar 400.000 till 600.000 kronor om året är exempelvis SD största parti.

I debatten förs det emellanåt fram att den genomsnittlige SD-väljaren är lågutbildad. Riktigt så är det inte. Enligt den här mätningen är partiet störst bland dem som har gått ut gymnasiet. Bland väljare med enbart grundskola är Socialdemokraterna största parti.

LÄS MER: ”SD nu klar tvåa i svensk politik”

FI-väljare går till V

Sammantaget ökar SD något i den senaste väljarbarometern och hamnar på 20 procent. Partiet drygar alltså ut försprånget till Moderaterna som backar något till 15,9 procent.

Ett parti som går framåt är Vänsterpartiet, som ökar i tredje väljarbarometern i rad. Partiet är nu uppe på 8,4 procent. Samtidigt tappar Feministiskt Initiativ kraftigt och ligger på 1,3 procent. Dåliga nyheter för partiet som hoppades kunna ta sig in i riksdagen nästa år. En slutsats man kan dra är att FI-väljarna i stället går till Vänsterpartiet.

LÄS MER: ”Det största hotet kommer inifrån Sverigedemokraterna”

KD kvar under riksdagsspärren

Kristdemokraterna rör sig bara lite uppåt och hamnar på 3,3 procent, alltså klart under riksdagsspärren. Centerpartiet backar något men ligger på en fortsatt hög nivå, 12,5 procent. Socialdemokraterna ligger helt stilla, medan både Liberalerna och Miljöpartiet ökar något.

Den enda statistiskt säkerställda förändringen i SVT/Novus väljarbarometer för juni är nedgången för Feministiskt Initiativ. Övriga förändringar ligger inom felmarginalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.