”För varje månad som går utan att opinionsläget förbättras för partiet, desto hårdare kommer trycket på Sabuni att bli”, skriver Mats Knutson. Foto: Jessica Gow/TT

Analys: Smekmånaden är över för Sabuni

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nyamko Sabunis smekmånad som partiledare för Liberalerna är definitivt över. För första gången sipprar nu öppen intern kritik ut i offentligheten. Det ska tolkas som frustration över fortsatt usla opinionssiffror och minskad tilltro till Sabuni som partiledare.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Liberalerna var splittrade inför förra årets val av ny partiledare efter Jan Björklund. Det interna missnöjet efter januariavtalet och samarbetet med Socialdemokraterna fick slutligen majoriteten att tippa över till Nyamko Sabunis favör. Motkandidaten Erik Ullenhag tvingades erkänna sig besegrad.

När Nyamko Sabuni valdes till ny partiledare för Liberalerna framhävdes hennes kommunikativa förmåga. Hon var en rak, orädd och tydlig debattör, hävdade hennes anhängare.

Men efter de första politiska talen och debatterna har allt fler inom partiet börjat tvivla på hennes förmåga att vända den negativa trenden. Hon har heller inte lyckats vända opinionen.

Ett parti i djup kris

En partiledare bär alltid det yttersta ansvaret i ett parti och när det går dåligt i opinionen vänds kritiken ofta mot partiledaren. Den kritik som nu riktas mot Sabuni är alltså inte oväntad. Intressant är dock att tunga partiföreträdare öppet ifrågasätter henne. Ofta sker det anonymt, men den här gången helt öppet. Det är illavarslande för Sabuni och kan bädda för att fler liberaler kommer att gå ut offentligt och ifrågasätta sin partiledare.

Det handlar både om frustration över de usla opinionssiffrorna men också en växande oro att Sabuni inte förmår vända opinionssiffrorna för partiet. Sabuni är också den partiledare som väljarna har lägst förtroende för.

Liberalerna är ett parti i djup kris. Partiet ligger parkerat under riksdagsspärren och det finns inga tecken på någon vändning. Samtidigt innebär januarisamarbetet att möjligheterna att profilera partiet begränsas kraftigt.

Nyamko Sabuni är fångad i den uppgörelse som drevs igenom i partiet av hennes företrädare Jan Björklund. Även om hon själv skulle vilja kasta loss från januarisamarbetet skulle det riskera att utlösa ett extraval, vilket partiet absolut inte vill, eller att släppa fram M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister. Och det är svårt att se att Liberalerna som parti nu skulle vara berett att gå in i ett regeringssamarbete som förutsätter stöd från Sverigedemokraterna. Å andra sidan anser många liberaler att det kan vara rena dödsstöten för partiet att gå till val som stödparti till en socialdemokratisk regering.

Trycket kan bli hårdare

Uppenbart finns inom partiet ett växande missnöje med Nyamko Sabuni. Bara så kan man tolka det faktum att tunga liberaler nu öppet kritiserar sin partiordförande.

Mindre än två år återstår till nästa val. För varje månad som går utan att opinionsläget förbättras för partiet, desto hårdare kommer trycket på Sabuni att bli.

Lyckas hon inte vända utvecklingen lär även avgångskraven komma. Frågan är dock om Liberalerna orkar med ännu en uppslitande partiledarstrid. En del hoppas att Sabuni trots allt ska kunna åstadkomma samma vändning som C-ledaren Annie Lööf och KD-ledaren Ebba Busch lyckats med tidigare. De var båda uträknade av många, men lyckades vända opinionen och prestera bra valresultat.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.