Både Centerpartiet och Liberalerna har villkorat en Alliansregering med att den ska ha stöd över blockgränsen. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

ANALYS: Sprickan mellan M och C kan bli Alliansens dödsstöt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Relationen mellan Moderaterna och Centerpartiet blir allt frostigare. Mellan de båda partierna pågår nu vad som närmast kan liknas vid ett politiskt ställningskrig. Det vi bevittnar kan vara början på Alliansens sönderfall.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I grunden handlar det om att Moderaterna och Centerpartiet, efter gårdagens besked av Ulf Kristersson, nu ser ut att ha vitt skilda målsättningar med regeringsbildningen.

Moderaternas mål är att Ulf Kristersson ska bli statsminister medan Centerpartiets viktigaste mål är att blockera Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. Därmed är det upplagt för fortsatt söndring inom Alliansen.

Regeringsbildningen

En självförvållad återvändsgränd

Både Centerpartiet och Liberalerna har villkorat en Alliansregering med att den ska ha stöd över blockgränsen. När moderatledaren nu definitivt stänger dörren för en regering med stöd av Socialdemokraterna skapar det därför frustration inom både Centerpartiet och Liberalerna.

Valresultatet innebär ju att det inte finns några andra alternativ för en Alliansregering, såvida inte Annie Lööf eller Jan Björklund plötsligt skulle ändra sig och säga ja till SD-stöd.

Nu tycks det inte särskilt troligt, vilket innebär att Alliansen fortsatt befinner sig längst inne i den återvändsgränd de själva manövrerat sig in i. I ett försök att flytta fokus för debatten lanseras nu mer eller mindre fantasifulla teorier om att Miljöpartiet skulle kunna utgöra nyckeln för en ny Alliansregering.

Att språkröret Gustav Fridolin gång på gång slår fast att han aldrig tänker släppa fram Ulf Kristersson som statsminister tycks ingen bry sig om. Ej heller att en Alliansregering med stöd av Miljöpartiet sannolikt inte heller skulle samla tillräckligt många mandat i en statsministeromröstning.

Irritationen stiger bland centerpartisterna

Därav den politiska turbulens som skapats av gårdagens besked av moderatledaren. Irritationen är stor, inte minst i Centerpartiet, där den förhärskande åsikten är att Ulf Kristersson inte har ansträngt sig tillräckligt mycket för att försöka nå en uppgörelse med Socialdemokraterna.

En annan källa till den konflikt som uppstått är den debattartikel som moderatledaren i går publicerade på Dagens Nyheters debattsida där han skisserade sina viktigaste politiska reformer. Även om det mesta är väl förankrat i de övriga Allianspartierna anklagas han nu av centerpartister för att inte i förväg ha informerat sina Allianskolleger. Också detta är ett tydligt tecken en allt mer spänd och irriterad stämning inom Alliansen.

Inom Centerpartiet finns också en växande kritik mot vad man uppfattar som en ökad försiktighet från moderat sida att uttala sig eller agera på ett sätt som innebär att man riskerar att hamna i konflikt med Sverigedemokraterna. Allt för att underlätta för Ulf Kristersson att bli statsminister, menar centerpartister.

Vägrar alla följdfrågor

Medan Moderaterna anser att en Alliansregering med stöd av Socialdemokraterna kan dödförklaras, håller Centerpartiet fast vid att samtalen med Stefan Löfven måste fortsätta. Det underliggande budskapet är att Ulf Kristersson har misslyckats därför att han innerst inne inte ville lyckas. Hans ansträngningar har helt enkelt varit otillräckliga.

Moderater menar å andra sidan att centerpartisterna är verklighetsfrånvända och att de vägrar att inse realiteter, det vill säga att Socialdemokraterna aldrig någonsin kommer att släppa fram en moderat statsminister.

Oavsett vad är frågan då vad som ska ske härnäst i regeringsbildningsprocessen. Alliansens partiledare fortsätter sina möten, men ser inte ut att vara i närheten av någon lösning. En Alliansregering är fortsatt aktuell, menar partiledarna men svarar undvikande på alla följdfrågor.

Lööf sitter på nyckeln

Om inte Centerpartiet och Liberalerna vill sitta i en regering med stöd av Sverigedemokraterna är Ulf Kristersson beredd att pröva en mindre borgerlig regering med enbart Moderaterna och Kristdemokraterna. En sådan, mer högerbetonad regering, som dessutom skulle vila på SD:s stöd, är dock inget Centerpartiet vill ha.

Att agera stödparti för en sådan regering är alltså långt ifrån självklart för Annie Lööf. Den skulle vara bräcklig och dessutom starkt beroende av Sverigedemokraterna, vilket Centerpartiet sagt sig vilja motverka.

Om Centerpartiet i slutändan bestämmer sig för att stoppa en sådan M/KD-regering skulle det innebära det definitiva slutet för Alliansen. Väljer Centerpartiet och/eller Liberalerna att gå över blockgränsen förändras den maktpolitiska tyngdpunkten totalt i riksdagen. Annie Lööf sitter alltså på nyckeln till nästa svenska regering.

M–C var grundbulten i Alliansen

Mot denna bakgrund är Moderaterna och Centerpartiet just nu på kollisionskurs i regeringsfrågan. De kommande dagarna blir därför avgörande för om Alliansen ska kunna enas. Alternativet är att det vi nu bevittnar är början på slutet för Alliansen.

Allianssamarbetet har alltid byggt på en stark relation mellan just Moderaterna och Centerpartiet. När den relationen nu knakar i fogarna riskerar hela Alliansen att falla sönder.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet