Inga glada miner från Stefan Löfven efter dagens budgetomröstning och besked från talmannen. Han har en svart vecka, skriver SVT:s Mats Knutson. Foto: Anders Wiklund/TT

Analys: Stefan Löfvens svarta vecka

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfven upplever nu sin kanske svåraste kris som politiker. I måndags fick han nobben av Annie Lööf, i dag röstades hans övergångsbudget ner och på fredag kommer samma riksdag att rösta ner honom som statsministerkandidat. Det är en svart vecka för Löfven.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det finns alltså all anledning i dag att deppa inom Socialdemokraterna. Och det är lätt att förstå varför Löfven inte vill sitta med i kammaren på fredag när han åter kommer att röstas ner av riksdagen. Det är faktiskt andra gången denna höst riksdagen säger nej till honom som statsminister.

Men det kan bli värre.

Regeringsbildningen

Talmannen har sagt att han omgående efter fredagens votering ska föra regeringsprocessen vidare. Det är inte orimligt att han i det läget vänder sig till M-ledaren Ulf Kristersson. Visst, för några veckor sedan röstades också han ner som statsminister, men de senaste dagarnas turer inom framför allt Centerpartiet kan öppna för en vändning.

Lööfs besked framstår som definitivt

Både Centerpartiet och Liberalerna förhandlade länge och ingående med Socialdemokraterna om ett samarbete över blockgränsen. Centerledaren Annie Lööfs sätt att brutalt slå igen dörren framstår dock som definitivt och utan återvändo. Lööfs uttalanden att Socialdemokraterna vägrar att kompromissa kan också innebära att hon skapar en nödutgång för sig själv tillbaka till Alliansen.

Dessutom har riksdagen nu klubbat Moderaternas och Kristdemokraternas budget i och med att Centerpartiet och Liberalerna lade ner sina röster.

Riskerar spela Löfven i händerna

Den avgörande frågan är förstås om Centerpartiet är berett att förflytta sig i regeringsfrågan på den korta tid som återstår till julhelgen. Talmannen kan säkert snabbt leverera en statsministeromröstning, men Kristersson lär inte gå upp i den om han riskerar att röstas ner.

Det skulle dessutom riskera att taktiskt spela Stefan Löfven i händerna, som i det läget sannolikt ställs upp i den fjärde och sista omgången. Då kan nog flera partier välja att lägga ner sina röster enbart för att undvika ett extraval.

Knivarna slipas inom Liberalerna

I och med att riksdagen har fattat beslut om budgeten för 2019 är också den frågan ur världen, åtminstone för ett år framåt. Det skulle möjligen kunna underlätta en positionsförflyttning för Centerpartiet.

I det läget tvingas sannolikt Liberalerna att följa efter. Partiledaren Jan Björklund har visserligen understrukit att så aldrig kommer att ske, men han är kraftigt försvagad i sitt parti efter utflykten på vänsterkanten, och tvingas i så fall sannolikt att avgå. Knivarna slipas redan inom Liberalerna.

Oavsett vad kommer både Centerpartiet och Liberalerna att utsättas för en tuff svekdebatt om de i nästa läge väljer att släppa fram Kristersson som statsminister. En sådan borgerlig regering blir beroende av Sverigedemokraterna, vilket både Lööf och Björklund sagt sig vilja stoppa. Å andra sidan kan Lööf nu hävda att alla andra vägar är stängda och samtidigt skylla på Socialdemokraterna. Det blir svårare för Björklund som var beredd att göra upp med Löfven.

Fortsatta problem

Men regeringsbildningen kan också dra ut på tiden ytterligare. I så fall får Sverige inte någon ny regering förrän nästa år. Det innebär också fortsatta problem för Stefan Löfven.

Den borgerliga politik som röstats igenom av riksdagen faller då på hans lott att genomföra och administrera. Inkomstskatten sänks till exempel redan från den första januari.

I M-/KD-reservationen, som röstats igenom av riksdagen, finns också krav på besparingar inom arbetsmarknadspolitiken och klimatpolitiken, men också krav på att slopa flygskatten och kraftigt bygga ut rut-avdraget. Inte någon politik som Löfven gillar, men han kan inte avgå i protest eftersom han redan har avsatts av riksdagen. Han kan heller inte avsättas en gång till om riksdagen tycker att han missköter sitt uppdrag. Han är ju redan avsatt.

Moment 22

Detta politiska Moment 22 riskerar att få långtgående konsekvenser för Sverige. Det handlar inte minst om allmänhetens tilltro till politiker och till det politiska systemet i stort. Detta förtroende kan skadas allvarligt av det som nu pågår.

Men dödläget i riksdagen och det oklara parlamentariska läget innebär också ökade svårigheter för det politiska systemet att fatta beslut om nödvändiga reformer och rusta landet inför en kommande ekonomisk kris.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet