SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TT

Analys: Sverigedemokraternas självförtroende går nästan att ta på

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Självförtroendet hos Sverigedemokraterna går nästan att ta på. Men om andra partiers väljare får bestämma så ska partiet även i fortsättningen stängas ute från samarbete. Det parti som bryter isoleringen mot SD riskerar att betala ett högt pris.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Sverigedemokraterna brukar anklagas för mycket – men de kan knappast anklagas för blygsamma ambitioner. Deras mål inför det här valet är att bli Sveriges största parti. På valnatten 2010, när partiet tagit sig in i riksdagen med 5,7 procent, sade den blivande gruppledaren Mattias Karlsson (SD) självsäkert:

– Målet är att bli största parti 2018. 

Almedalen 2018

Den utsagan var det inte många som tog på allvar. Men i dag skiljer det bara drygt två procentenheter mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, Moderaterna har SD redan gått förbi.

SD vill få inflytande på egna villkor

Och några mer segervissa än Sverigedemokraterna går det inte att finna under årets Almedalsvecka. Om dagens opinionssiffror blir valresultat kommer Sverigedemokraterna återigen nära nog ha fördubblat sitt väljarstöd.

Men deras främsta mål, att få inflytande på sina egna villkor, ser fortfarande ut att vara långt borta. Åtminstone om man ska tro de utfästelser samtliga partiledare gör från Almedalsscenen. Även Ulf Kristersson (M) markerade ovanligt kraftfullt mot Jimmie Åkessons parti. Med två månader kvar till valet är det uppenbart att Moderaterna insett att de behöver en tydlig front mot det parti de blöder väljare till.

Men ser man till de moderata väljarna skulle Ulf Kristersson inte möta ett alltför massivt motstånd om han till slut öppnade dörren för Sverigedemokraterna. Det är bara marginellt fler som säger nej till ett samarbete än som säger ja.

Omvänt så är det Moderaterna som SD:s sympatisörer helst vill samarbeta med. Och det är logiskt. Huvuddelen av SD:s väljare har tidigare röstat på Moderaterna. Även många av de som kommer från Socialdemokraterna, har tagit omvägen via Ulf Kristerssons parti.

Och i ett läge där regeringsmakten hänger på det, där någon måste ta ”ansvar för att landet måste regeras” är det därför inte alls omöjligt att det blir Moderaterna som till slut tar första steget och börjar samtala med partiet ”som för in hatet i svensk politik ”, för att tala Reinfeldtska. Kanske inte direkt efter valet men kanske inför hotet om en nedröstad budget, säg hösten 2019. Redan nu finns det en inte oansenlig skara moderater som tycker att man ska göra som i Danmark, där den borgerliga regeringen har samarbetat med Dansk Folkeparti och effektivt stängt ute Socialdemokraterna från makten.

”C och L surrat sig hårt vid masten”

För Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) skulle det vara betydligt knepigare. De har surrat sig för hårt vid masten i sitt avståndstagande mot SD. Och de tävlar i den här valrörelsen om att vara liberalismens främsta förkämpe mot auktoritär nationalism. Hittills är det bara Annie Lööf som vunnit väljare på det, men räkna med att Björklund kommer fortsätta försöka.

Att Socialdemokraterna skulle börja samarbeta med SD är än mer osannolikt. Socialdemokraterna skulle tappa så många väljare till soffan och Vänsterpartiet att dagens låga opinionsiffror skulle framstå som finfina. Och Stefan Löfven (S) skulle inte ha något annat val än att avgå efter ett sådant löftesbrott.

Men även för en moderat kan det ha ett högt pris att bryta SD:s isolering. Det fick Anna Kinberg Batra (M) bittert erfara när hon försökte skrota samtalsförbudet mot SD. För trots att hon gjorde precis det som partiets egna opinionsmätningar visade att hon borde göra, så försvann de liberala väljarna som en avlöning till Annie Lööf (C). Ulf Kristersson (M) har ett betydligt starkare internt stöd än vad Anna Kinberg Batra hade, men för att kunna göra om hennes manöver skulle han sannolikt behöva ett bättre valresultat än vad dagens opinionsmätningar visar.

Övertygade om samarbete med M

Frågan är vad som händer med SD:s väljarstöd om de till slut når sitt mål och släpps in i samarbetsvärmen. Om de tvingas ta ansvar och fatta obekväma beslut och inte längre kan stå vid sidan av och peka finger åt ”sjuklövern” som man menar kört Sverige i fördärvet. Enligt de moderater som vill ta aktivt stöd av SD är det just så man stoppar väljarflykten till dem.

SD själva säger sig vara övertygade om att de på något sätt kommer att samverka med Moderaterna under nästa mandatperiod. Gärna även med Kristdemokraterna, om de hänger sig kvar i riksdagen. Och i den kalkylen ingår att ta fler väljare från Socialdemokraterna. Bara så kan deras önskekonstellation få egen majoritet är analysen.

Inför förra valet var målet att bli tredje största parti. Det uppfyllde Sverigedemokraterna med råge. Nu vill de alltså bli störst. Vad blir då nästa mål? Lyssnar man till Mattias Karlsson (SD), vars utsaga ingen trodde på där på valnatten 2010, är svaret givet:

– Jimmie Åkesson är en seriös statsministerkandidat.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2018

Mer i ämnet