Centerpartiets ordförande Annie Lööf. Foto: TT

Analys: Växande stöd – men längre bort från makten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Växande stöd i opinionen, men längre bort från den politiska makten. Så kan Centerpartiets utveckling de senaste åren sammanfattas. Och hur partiet ska omvandla sitt nyvunna stöd i regeringsinflytande ser ut att bli en svårlöst ekvation.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

För samtidigt som Centerpartiet fördubblats i opinionen sedan förra valet har Alliansen som helhet backat. Med nuvarande opinionsläge har alltså sannolikheten för en alliansregering minskat – trots Centerpartiets framgångar. Och det är en alliansregering som är Annie Lööfs förstahandsalternativ. Det är är hon mycket noga med att understryka.

Drygar ut avståndet

I de senaste opinionsmätningarna har de rödgröna partierna dessutom dragit ifrån Alliansen ytterligare, så läget har om möjligt blivit ännu dystrare för Alliansen efter sommaren.

Det skulle dock vara möjligt att bilda en alliansregering med stöd av Sverigedemokraterna, något SD-ledaren Jimmie Åkesson har erbjudit.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har öppnat för en sådan regering, som alltså skulle ha en majoritet i riksdagen bakom sig. Men Centerpartiet och Liberalerna säger blankt nej.

Lööf tittar över blockgränsen

Annie Lööf vill i stället söka sig över blockgränsen. Något av de rödgröna partierna skulle kunna stödja en alliansregering, menar hon. Men det är självfallet inget realistiskt alternativ. Varför skulle till exempel Socialdemokraterna eller Miljöpartiet vara beredda att stödja en alliansregering i ett läge där Alliansen och Sverigedemokraterna gemensamt har röstat bort Stefan Löfven som statsminister?

Mer realistiskt är då ett scenario där den nuvarande regeringen gör sig av med Vänsterpartiet och inleder ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Det är Stefan Löfvens önskedröm, och kan mycket väl bli resultatet av de komplicerade regeringsförhandlingar som lär ta vid efter nästa val.

Vill ha politiskt inflytande

I dag finns knappast någon öppning för en sådan väg inom Centerpartiet, men läget kan förändras efter ett val. Att sitta utan politiskt inflytande i riksdagen ännu en mandatperiod är dessutom knappast vad Annie Lööf vill.

En sådan utveckling skulle definitivt sänka Alliansen och ställa såväl Moderaterna som Sverigedemokraterna utan reellt politiskt inflytande. Men det skulle också riskera att utlösa en svekdebatt gentemot Annie Lööf, inom Centerpartiet men också i bredare borgerliga kretsar.

Fara i väljaropinionen

Det finns också andra risker. Historien visar att partier som samarbetar med Socialdemokraterna lever farligt i väljaropinionen. Miljöpartiet har sjunkit som en sten under den här mandatperioden. Centerpartiet fick lära sig samma läxa på 1990-talet under det dåvarande samarbetet med Socialdemokraterna.

Ändå är beskeden från Centerpartiet i regeringsfrågan intressanta. Medan Moderaterna och Kristdemokraterna hellre söker stöd hos Sverigedemokraterna för en regeringsbildning sneglar alltså Annie Lööf mot de rödgröna partierna. Det visar hur djup klyftan är inom Alliansen i synen på regeringsfrågan.

LÄS MER: C-förslaget: Satsa på svenska järnvägar

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.