Antalet misstänkta bottar, ”automatiserade konton”, har fördubblats från juli till augusti, har FOI kommit fram till. Foto: TT

Analys: ”Vi måste fundera över vad Twitter egentligen tillför”

Publicerad
Analys ·

Med mindre än två veckor kvar till valet släpper Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) siffror som visar att bottarna ökat dramatiskt inför valets slutspurt.

Är resultatet överraskande? Nej.

Finns det skäl att vara vaksam? Ja.

Philip Rudolfsson

Sociala medier-reporter

I dagens rapport från FOI får vi en bekräftelse på den granskning som SVT gjorde redan i maj i år. Den politiska debatten på sociala medier-plattformen Twitter präglas inte av mångfald eller särskilt sansad ton. Och vad värre är: Antalet politiska bottar har nära nog fördubblats på mindre än en månad. 

Men vad gäller innehållet i det automatiserade flödet är det egentligen inga nyheter. Vem eller vad det än är som skickar ut tweets så tycker den ungefär som resterande delen av Twitteranvändarna.

Bottarna gillar SD

Sverigedemokraterna är bottarnas favoritparti och här finns också den största skillnaden i vad genuina, respektive misstänkta, bott-konton tycker. Hela 47 procent av bottarna har uttryckt stöd för partiet, medan samma siffra hos de genuina kontona bara ligger på 28 procent. 

Trots att FOI:s rapport ger hårda fakta om den politiska debatten på Twitter lämnas den stora frågan därhän. Vem? Varför?

Det är givetvis viktigt att anstränga sig för att förstå vem som ligger bakom dessa konton. Men låt oss vara ärliga med att det är en ojämn kamp där svaren aldrig kommer komma när vi helst vill ha dem.

Men genom att rapportera det vi vet – utan att ropa varg – stärker man medvetandet och gör folk vaksamma.

Det är viktigt att förstå felkällorna i sociala medier och göra en analys över vilka situationer som kan slå bakut.

Etablerade medier har ett ansvar

Etablerade medier – även vi på SVT – har ett särskilt ansvar, då vi kan ge legitimitet genom att lyfta frågor för en bred publik.

Vi måste fundera över vad bilden på Twitter egentligen tillför och när den ska användas.

För i sekunden som vi blir slarviga, riskerar medier att både bli en måltavla, och ett verktyg, för bottar och illasinnade påverkansoperationer som vill nå ut med ännu ett budskap.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.