Nästan var fjärde alkoholrelaterat dödsfall är i dag en kvinna. Foto: TT/SVT

Andelen kvinnor som dör till följd av alkohol ökar

Uppdaterad
Publicerad

Andelen kvinnor som dör till följd av alkohol ökar. I slutet av åttiotalet var knappt var sjätte alkoholrelaterat dödsfall av en kvinna. I dag är det nästan var fjärde. Det visar en kartläggning som SVT har gjort.

– På ett allmänt plan handlar det om att en ökad jämställdhet i samhället gör att kvinnor och män får mer likartade livsstilar, säger alkoholforskaren Mats Ramstedt.

Det är fortfarande betydligt fler män än kvinnor som dör av orsaker som kan kopplas till alkohol, men gapet har minskat de senaste decennierna.

Den största orsaken till utjämningen är att färre män dör på grund alkohol. Men medan de manliga dödsfallen minskar stadigt så har det istället skett en mindre ökning bland kvinnor som dör i sviterna av alkoholrelaterade sjukdomar. Bland kvinnor har dödsfallen stigit från 7,7 till 8,9 per hundratusen invånare sedan slutet av 80-talet.

Räknat per 100 000 invånare har 7-9 kvinnor dött årligen till följd av alkohol under de senaste 30 åren. Under samma tidsperiod har männen minskat från runt 40 dödsfall per 100 000 invånare till runt 30 dödsfall. Foto: SVT Grafik

– På ett allmänt plan handlar det om att en ökad jämställdhet i samhället gör att kvinnor och män får mer likartade livsstilar där bland annat alkoholkonsumtionen är en del, säger Mats Ramstedt, forskningsledare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Män som grupp dricker i dag ungefär dubbelt så mycket alkohol som kvinnor, men även här minskar gapet. År 1990 var svenska kvinnors självrapporterade alkoholkonsumtion 1,5 liter ren alkohol. År 2018 var det nästan det dubbla, 2,7 liter.

Att kvinnor i dag utgör en större del av dödsfallen är därför inget som förvånar Mats Ramstedt.

– Vi vet att konsumtionen hänger ihop relativt väl med skadeutvecklingen, säger han.

Kvinnor som grupp konsumerar nästan dubbelt så mycket alkohol i dag som under början av 1990-talet. Foto: SVT design

Äldre som dör

Enligt Socialstyrelsen dör omkring 2 000 personer årligen av orsaker som kan kopplas till alkohol men mörkertalet kan vara betydligt större. Cancerfall räknas till exempel inte in i statistiken – trots att kopplingarna mellan alkoholkonsumtion och cancer är välbelagda.

Bland dödsfallen sticker gruppen äldre ut bland både män och kvinnor. De allra flesta befinner sig i åldersspannet 60-74 år.

– Har man levt länge med ett missbruk av alkohol ökar risken för sjukdomar. Man kan exempelvis få skrumplever som kan leda till att man dör, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

Hon pekar också på att attityden till alkohol har förändrats bland de äldre.

– Nu har vi en äldre generation som var unga på 60- och 70-talet där attityden till alkohol var mer liberal. Genom att andelen äldre ökar, blir också den gruppen större nu.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln angavs en felaktig andel kring hur många av de alkoholrelaterade dödsfallen som är av kvinnor. Rätt ska vara att det i slutet av åttiotalet var knappt var sjätte alkoholrelaterat dödsfall som var av en kvinna. I dag är det nästan var fjärde.

Fakta

Hit kan du vända dig om du har problem med alkohol

1177 Vårdguiden – Hänvisar till vårdställen för behandling av alkoholproblem.

Anonyma Alkoholister – Erbjuder hjälp för den som vill sluta dricka.

AI-Anonn – För barn och partners till någon som är alkoholist.

Adamcentret – För den med begynnande alkoholproblem.

Fria länkarna – Hjälper beroende och missbrukare.

Länkarna – För alla som vill komma ifrån sitt missbruk.

Alna – Stöd vid alkoholproblem i arbetslivet.

Alkoholhjälpen – Stöd och hjälp för den som funderar på sitt eller andras drickande.

Alkohollinjen – Stöd och hjälp per telefon för den som funderar på sitt eller andras drickande.

Källa: Systembolaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.